Er din hund allergiramt? Sådan spotter du det

Mange hunde døjer med allergi. Men hvis man er opmærksom på det og ikke udsætter hunden for noget, den ikke kan tåle, kan den ofte få et godt hundeliv

Offentliggjort Sidst opdateret

Se de mest populære hunderacer og hvilke sygdomme og skader, de hyppigst kommer ud for, i galleriet ovenfor. 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet.

Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet problemer med ører og hud.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet (pga. irritation i ørerne), får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen (fordi hunden slikker poterne), hudforandringer eller tilbagevendende diarré.

Symptomer som disse kan naturligvis også have andre årsager, men de er typiske for allergihunde. Har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet, så det er godt at få den udredt og i behandling hurtigst muligt.

Allergi over for noget i luften, der indåndes (atopi) viser sig typisk hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle. Allergi mod fødevarer viser sig som oftest, inden hunden er et år gammel.

Allergi er arveligt

Man bør ikke avle på en hund med allergi, da allergi er arvelig, og risikoen for, at hvalpene udvikler allergi, er stor.

Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for, at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%.

Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Hvad stiller man op med atopi?

Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen.

Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form).

Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid.

Samtidig skal en sund hed understøttes ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder.

Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

Og hvad hvis hunden har foderallergi?

Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for forskelligt slags foder. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fodertyper i ganske små mængder for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle.

Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.

Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet.

Men hvis man tager sine forholdsregler og holder sig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.

Hvis hunden har allergi: Det kan man selv gøre

Man kan:

Undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.

Lav godbidder selv baseret på viden om, hvad hunden er allergisk overfor.

Hav fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud – f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.

Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle

Fodre med allergivenligt foder

Give fodertilskud, der understøtter sund hud

Bade hunden med specialshampoo

Gøre rent

Soignere belastede hudområder hyppigt (læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.)

Disse fødevarer er hyppigst forekommende blandt det, hunde ikke kan tåle

Æg

Kylling

Nødder

Svinekød

Hvede

Kilde: Agria Dyreforsikring

Se de mest populære hunderacer og hvilke sygdomme og skader, de hyppigst kommer ud for, i galleriet ovenfor. 

Powered by Labrador CMS