Enhedslisten om Eritrea-rapport: Skandale

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp til møde i Udlændingestyrelsen om omstridt Eritrea-rapport.

Kritikken af Udlændingestyrelsen har været hård efter en omstridt rapport om Eritrea, og nu tager Enhedslisten bladet fra munden og revser rapporten i stærke vendinger.

– Det er en skandale. Det er jo ikke for sjov, at Eritrea kaldes Afrikas Nordkorea. FN’s og menneskerettighedsorganisationernes kritik af menneskerettighedskrænkelser og overgreb mod befolkningen er jo klokkeklar.

– De eneste, der ikke mener, der er problemer i landet, er étparti-diktaturet, der leder landet og den danske udlændingestyrelse, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, i en pressemeddelelse.

Regeringens støtteparti har indkaldt justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at få en forklaring på rapporten fra Udlændingestyrelsen.

Her vil man på baggrund af rapporten genoptage behandlingen af asylsagerne med de eritreere, som lige nu opholder sig i Danmark.

Antallet af asylansøgere fra det afrikanske land eksploderede i sommer, og derfor satte Udlændingestyrelsen i august sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet blev undersøgt ved en såkaldt “fact-finding mission”, som styrelsen har baseret sin rapport på.

Torsdag formiddag mødes flere organisationer – blandt andet Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp – med netop Udlændingestyrelsen for at få en orientering om, hvordan styrelsen er kommet frem til sine konklusioner.

– Det vigtigste er at spørge ind til, om de føler sig sikre på, at der er basis nok for at ændre praksis, der kan betyde, at vi potentielt sender mennesker til fængsel, tortur og menneskerettighedskrænkelser.

– Det er det, det handler om. Det er derfor, det er alvorligt, siger vicegeneralsekretær i Amnesty International, Trine Christensen, forud for mødet, der startede klokken ni.

Rapporten fik i weekenden en hård medfart, da professor Gaim Kibreab, den ene af rapportens to navngivne kilder, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Udlændingestyrelsen har afvist kritikken. Man vil dog udsende et appendiks til rapporten, der kommer til at indeholde nye kommentarer fra Gaim Kibreab, hvor han kan konkretisere sin kritik.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS