Endnu en dansker smittet med farlig sygdom
Kvinden har været på ferie i Kroatien, men kan være blevet smittet i Danmark.
Endnu en dansker er blevet smittet med mæslinger
Det oplyser Statens Serum Institut.
Patienten er en voksen kvinde fra københavnsområdet, som ikke var vaccineret mod mæslinger som barn. Hun blev syg i august måned og efterfølgende indlagt. Styrelsen for Patientsikkerhed har ansvaret for information af kontakter i den periode, hvor hun har været smitsom.
I starten af juli var hun på ferie i Kroatien, og smitten kan have fundet sted der. I forhold til inkubationstiden, som normalt er 9-10 dage, kan det dog ikke udelukkes, at smitte kan være sket i Danmark. Mæslingevirus har vist sig at være af typen D8, som tidligere er set i Danmark.
Femte tilfælde
Tilfældet er det femte tilfælde i Danmark i år, og alle patienter har været fra københavnsområdet.
Onsdag kunne Newsbreak.dk fortælle, at en mand, der havde været på ferie var smittet, da han mandag landede i Københavns Lufthavn.
“Hvis man har været i lufthavnens transitområde, bagageudleveringsområde eller ankomsthal i tidsrummet 8.30-9.30 mandag, kan man derfor være udsat for smitte”, oplyste Statens Serum Institut.
Yderst smitsom sygdom
Mæslinger er en yderst smitsom sygdom, fortæller sektionsleder Palle Valentiner Branth fra Statens Serum Institut, til Ritzau.
– Mæslinger smitter gennem luften, så man behøver faktisk ikke at stå direkte over for den person, der har mæslinger, for at blive smittet, siger han.
– Vi regner med, at personer født før 1975 næsten alle er immune. Men der er en gruppe, som ikke er immune. Så de kan have gavn af at tage imod tilbuddet om gratis mæslingevaccination til voksne, siger Palle Valentiner Branth.
Mæslinger
- Mæslinger skyldes en infektion med et virus (morbillivirus).
- Morbillivirus er et af de mest smitsomme virus der eksisterer. Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Virus inficerer først slimhinderne i luftvejene
- Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
- Med en effektiv vaccine mod mæslinger er det lykkes at bringe forekomsten af mæslinger ned på verdensplan, Mæslinger forekommer dog mange steder i verden, herunder dele af Europa hvor der ikke er tilstrækkelig tilslutning til vaccinationsprogrammet. Også i Danmark ses med mellemrum mæslingetilfælde grundet for lav vaccinationsdækning.
- og spredes siden til lymfekirtler, hud og mundslimhinde.Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig
- Verdenssundhedsorganisationen WHO – og dermed også Danmark – havde som mål at “eliminere” mæslinger i Europaregionen senest i 2015. Dette vil i Danmark svare til højst 5-6 tilfælde årligt. Målet blev ikke nået, men 37 af 53 lande havde afbrudt smitten. I 2014 var der 27 tilfælde i Danmark. Dette faldt til 9 tilfælde i 2015, og i 2016 var der blot 3 tilfælde, alle importerede. Danmark vurderes – på baggrund af data til og med 2015 – at have afbrudt smitten i 24 måneder. Da mæslinger er en ekstremt smitsom virus, kræver det en vaccinationstilslutning på mindst 95 % til 2 vacciner for at nå målet.
- Vaccinationsdækningen for mæslinger er i Danmark for første mæslingevaccine på 90-91 % og for den anden mæslingevaccine på 79-86 %.
Kilde: Statens Serum Institut
Tilbuddet gælder, hvis man ikke allerede er vaccineret eller har haft mæslinger.