Endelig: Indgår aftale

Overgangen, når Storbritannien forlader EU's indre marked, bliver lettere, da parterne har landet en aftale.

Storbritannien og EU har indgået en aftale om handel og det fremtidige forhold. Den skal nu godkendes af det britiske underhus, EU-Parlamentet og EU-landene. Foto: Ben Stansall/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Med blot syv dage til klippekanten, når følgerne af Storbritanniens skilsmisse med EU efter nytår bliver kontant virkelighed, har parterne juleaftensdag indgået en aftale om handel og det fremtidige forhold.

Det sker efter ti måneders forhandlinger, hvor fremskridt i de første mange måneder sneglede sig frem.

I december kom der skub i processen, efter at den britiske premierminister, Boris Johnson, forgæves havde forsøgt at splitte EU og forhandle direkte med enkelte EU-lande.

– Vi kan omsider lægge brexit bag os. Nu kan EU komme videre, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Hun kalder det en “fair og balanceret aftale”, der vil tjene begge sider. Storbritannien vil fortsat være en “betroet partner”, understreger von der Leyen.

Aftalen skal godkendes, og det britiske underhus ventes at kunne stemme om den 28. december, bare tre dage inden at Storbritannien forlader EU-regler.

Det er ventet, at aftalen vil få midlertidig virkning fra 1. januar, da EU-Parlamentet, som også skal stemme om den, først ventes at gøre dette efter nytår. Også EU-landene får travlt med at læse de totusind sider.

Med aftalen sikres en mere blid overgang for handlen, når knap tre årtiers britisk deltagelse i EU’s indre marked ophører. Der er også indgået aftale om en lang række andre forhold, der vil lette overgangen.

Toldmur til nytår

Der er tale om en begrænset handelsaftale. Mindre omfattende end mange virksomheder havde håbet på. Den sikrer dog told- og afgiftsfri varehandel. Men ikke tjenesteydelser.

Trods aftalen om toldfri varehandel vil der efter 1. januar være en toldmur med omfattende kontrol. Disse besværligheder kan parterne senere arbejde på at lempe.

– Vi har taget kontrollen tilbage over vores penge, grænser, love, handel og vores fiskefarvande. Aftalen er fantastiske nyheder for vores familier og virksomheder i hele Storbritannien, skriver premierminister Boris Johnsons kontor.

Her kan du få et overblik over det årelange brexit-forløb

* 23. juni 2016.

51,9 procent af briterne stemmer for at forlade EU. Daværende premierminister David Cameron trådte af dagen efter.

* 29. marts 2017.

David Camerons efterfølger, Theresa May, satte den formelle udtrædelsesproces i gang.

* 17. juli 2017.

Forhandlingerne mellem Storbritannien og EU gik officielt i gang i Bruxelles.

* 21. september 2018.

EU’s regeringschefer afviste Theresa Mays foreslåede aftale for Storbritanniens udtrædelse.

* 25. november 2018.

Storbritannien blev enig med EU om en udtrædelsesaftale.

* 15. januar 2019.

Theresa Mays aftale led det største parlamentariske nederlag nogensinde, da aftalen blev stemt ned med 432 stemmer imod og 202 stemmer for.

* 23. juli 2019.

Boris Johnson blev valgt som ny formand for de konservative. Dagen efter trådte han til som Storbritanniens premierminister.

* 23. januar 2020.

Det britiske parlament vedtog en udtrædelsesaftale. EU-Parlamentet godkendte aftalen ugen efter.

* 31. januar 2020.

Storbritannien forlod formelt EU. Forholdet mellem de to parter træder ind i en overgangsperiode, hvor EU og Storbritannien forsøger at forhandle en aftale på plads for de to parters fremtidige forhold.

* 2. marts 2020.

EU og Storbritannien indledte forhandlinger om handel og det fremtidige forhold.

* 24. december 2020.

Efter en travl december indgår Storbritannien og EU juleaftensdag en aftale om handel og det fremtidige forhold. Det sker så godt som i sidste øjeblik, inden overgangsperioden løber ud ved nytår.

Kilder: Euronews, The Guardian og EU-Kommissionen.

Johnson lægger stor vægt på, at briterne nu, som et snævert flertal stemte for i 2016, slipper for EU-regler og ikke længere skal være underlagt EU-Domstolens afgørelser.

Powered by Labrador CMS