En halv million spædbørn døde af forurening
Forurenet luft er årsag til, at knap en halv million spædbørn er døde i 2019.
En ny rapport har konstateret, at luftforurening er skyld i, at knap 500.000 spædbørn døde i 2019 på verdensplan.
Rapporten State of Global Air 2020 peger på, at der skal arbejdes endnu hårdere på at komme forurenet luft til livs – særligt i de områder, som er hårdest ramt.
Det skriver flere medier heriblandt The Guardian og Daily Mail.
Millioner af dødsfald
Hundredetusindevis af spædbørn mistede i 2019 livet grundet luftforurening.
For en stor del af dem var der tale om en forurening i hjemmet, hvor der blev brugt faste brændstoffer som kul og træ. Ifølge rapporten er det 20 procent der dør af den type forureningen indenfor spædbarnets første levemåned.
– Et spædbarns sundhed er kritisk i forhold til fremtiden for ethvert samfund, og de nyeste fund peger på en særdeles høj risiko for spædbørn født i Sydasien og sub-Sahara i Afrika. Selv om der har været en langsom men stabil reduktion af brændstof af dårlig kvalitet i husholdninger, så er luftforurening som følge af disse brændstoffer en nøglefaktor i dødsfald blandt de yngste spædbørn, siger præsident for Health Effects Institute Dan Greenbaum.
Ikke nok med at rapporten påpeger de mange dødsfald blandt spædbørn, så er der endnu mere skræmmende læsning deri, for i mere end 6,7 millioner dødsfald i 2019 har luftforurening været en bidragende faktor sammen med andre sygdomme som diabetes, lungesygdomme og hjerneblødning.
Det gør, at forurenet luft faktisk topper listen over dødsårsager, efter dårlig og rygning, påpeger eksperterne, der står bag rapporten.
Et problem for corona
Fundene i rapporten er baseret på analysen Global Burden of Disease, der evaluerer 286 dødsårsager samt 369 sygdomme på tværs af 204 lande.
Selv om der endnu ikke er kolossal viden på området vedrørende coronavirus, så antyder sundhedseksperter, at forurenet luft også kan have en indflydelse på den pandemi, som vi på verdensplan befinder os i.
Christopher Murray fra University of Washington, der stod bag udarbejdelsen af Global Burden of Disease, advarer mod, at luftforurening er endnu en faktor, der kan give luft under vingerne til en stigning af corona-dødsfald.
Han peger på, at det vil komme til at ske i forlængelse af den globale stigning af kroniske lidelser og dets relaterede faktorer som overvægt, for højt blodtryk og lignende.
Forskningen har endnu ikke vist, om luftforurening også har betydning i forbindelse med coronavirus. Men afgjort er det, at forurenet luft fører til en stigning i forekomster af hjerte- og lungesygdomme. Det er lidelser, som gør personer mere modtagelige over for coronavirus.
I rapporten kommer det frem, at Kina og Indien står bag halvdelen af antallet af døde som følge af luftforurening på verdensplan.