En del går glip af pengene

På få minutter og med en minimal indsats kan du skære flere hundrede kroner af varmeregningen i sommermånederne

Offentliggjort Sidst opdateret

Sommeren luner dejligt på energiregningen. Især hvis du slukker helt for varmen, og med det menes ikke blot at skrue alle radiatorerne i huset ned på nul.

Du må i stedet finde manualen til dit varmeanlæg frem og indstille det til sommerdrift. Gør du ikke det, står det og sluger unødig energi.

- Det er som at have en bil holdende i tomgang. Så er det bedre at spare penge, mindske CO2 og nyde sommeren, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Flere hundrede millioner

Sommerdriften sparer dig årligt mellem 600 og 800 kroner, hvis du har fjernvarme eller varmepumpe, mens besparelsen løber op i omkring 1700 kroner, hvis du har olie- eller gasfyr.

De penge er der dog en hel del af os, der går glip af, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Energistyrelsen. Her angiver en tredjedel af danskerne, at de ikke får sat varmeanlægget på sommerdrift.

På landsplan svarer det sammenlagt til en besparelse på flere hundrede millioner kroner, der går tabt. Men med en minimal indsats kan du få andel i de penge, forsikrer Matilde Grøn Bjørneboe.

En lille kontakt

- Det er rimelig nemt. Det er ofte blot en enkelt lille kontakt, som du skal dreje på, og så er det gjort. Du skal bare lige finde ud af, hvilken kontakt det er, siger hun.

Hvordan du helt konkret indstiller til sommerdrift, afhænger af, hvilken type varmeanlæg du har. Er du i tvivl, har Energistyrelsen samlet en række guides på hjemmesiden sparenergi.dk. De viser, hvordan du bærer dig ad.

- Ellers kan du kigge i manualen til varmeanlægget eller slå det op på nettet, tilføjer Matilde Grøn Bjørneboe.

Kan sætte sig fast

Når det er lykkes dig at dreje på den rigtige kontakt, råder hun dig til at skrue termostaterne helt op på alle hjemmets radiatorer.

- Ellers risikerer du, at termostaterne sætter sig fast hen over sommeren. Samtidig er det en måde at sikre, at du har sommerlukket for varmeanlæg og cirkulationspumpe.

På sommerdrift

Som udgangspunkt anbefaler Matilde Grøn Bjørneboe, at du har varmeanlægget stående på sommerdrift fra midten af maj og frem til oktober. Perioden afhænger dog altid af vejret.

- Når huset begynder at føles koldt, tænder du for det igen. Det er væsentligt nemmere at huske end at sætte det på sommerdrift, siger hun.

Det tager ikke mange minutter at indstille hjemmets varmeanlæg til sommerdrift og slukke for cirkulationspumpen. (Arkivfoto).
Det tager ikke mange minutter at indstille hjemmets varmeanlæg til sommerdrift og slukke for cirkulationspumpen. (Arkivfoto).

Fem spareråd

1. Sænk temperaturen: Hvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 procent på varmeregningen. I et typisk hus på 140 kvadratmeter med naturgas svarer det med de nuværende priser til cirka 1500 kroner om året. Hold temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt. Du kan spare endnu mere, hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.

2. Indstil termostaterne ens: Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive. Radiatorer bør i øvrigt være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.

3. Træk gardiner for - og fra igen: Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

4. Udnyt de svingende elpriser: Hvis du har fleksibel afregning af dit elforbrug, kan du udnytte, at elprisen svinger i løbet af døgnet. Der er en tendens til, at prisen er lavere sent om aftenen og om natten, hvor færrest bruger strøm. Det kan derfor være en fordel at lade fx opvaskemaskinen køre om natten. Der findes forskellige apps, du kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og en del elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

5. Vask tøjet ved 20-30 grader: Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm hver gang du vasker.

Kilde: SparEnergi.dk
Powered by Labrador CMS