En allergivenlig dyne sikrer ikke mod allergi
Har du allergi, er det ikke nødvendigvis det rigtige valg at gå efter den allergivenlige dyne.
Går du efter silke eller uld på dyneindkøbet for at vælge allergivenligt?
Så render du måske alligevel ind i allergiproblemer på den lange bane. For kan materialet ikke vaskes ved 60 grader, så kan husstøvmiderne trives.
– Uanset hvilket fyld, der er i dynen, kan der leve husstøvmider i det, fastslår Anne Holm Hansen, som er vicedirektør hos Astma-Allergi Danmark.
Hun giver derfor ikke meget for de allergianprisninger, som man mange steder kan finde på dyner.
– Det eneste, der betyder noget, er, om dynen kan vaskes på 60 grader. Om det er fjer, dun eller syntetisk, er lige meget. Men man har i mange år forsøgt at sælge dyner på den måde, fortæller Anne Holm Hansen.
Det eneste forbehold er, at en meget lille andel menneske kan udvikle allergi over for dun, hvis de har været kraftigt udsat for det – eksempelvis fra erhverv som fjerkræplukker på et slagteri.
Husstøvmiderne lever godt i et lunt, fugtigt klima som en hovedpude, dyne eller en gammel madras. Til gengæld bryder de sig ikke om varme over 55 grader eller kulde ved minus 18 grader, som i begge tilfælde slår miderne ihjel ifølge Gentofte Hospitals hud- og allergiafdeling.
Skal vaskes ved 60 grader
For at få allergenerne til helt at forsvinde skal de dog vaskes væk. Og her skal der vaskes ved 60 grader ifølge overlæge Lone Winther fra allergiklinikken ved Gentofte Hospital.
Her slår man både mider ihjel og fjerner de døde mider og ekskrementer, som alt sammen kan give symptomer.
Selv om symptomer på husstøvmideallergi altså kan lyde, som om det kommer af dårlig rengøring, kan problemet ikke reduceres til det. Husstøvmiderne kan trives i en bolig med høj luftfugtighed i boligen.
– Vi har dem alle sammen i vores dyner og madrasser – nogle mere end andre. Og husstøvmideallergi kan ramme alle – fuldstændig ligesom pollenallergi eller pelsdyrallergi, siger Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark.
Vær varsom med kemi
Dyner, der markedsføres som allergivenlige, kan være alt fra betræk, som miderne ikke skulle kunne slippe igennem, til overfladebehandling med duftstoffer som eukalyptus, lavendel og citrus.
– Der er lavet betræk, hvor man siger, at miderne ikke kan trænge igennem, hvor nogle føler sig hjulpet. Men efter vask og så videre ville jeg ikke turde love noget. Miderne er jo mindre end et knappenålshoved, siger Anne Holm Hansen.
Hun bemærker, at man også skal være opmærksom ved behandling med kemi som eksempelvis duftstoffer.
– Selv hvis det er naturlig kemi, så hvis man har allergi i forvejen, ville jeg ikke bryde mig om at ligge og indsnuse det, siger Anne Holm Hansen.