EMA: Hackere stjal og manipulerede dokumenter om vaccine

Dokumenter, som hackere stjal fra EMA, blev ændret for at undergrave tillid til coronavacciner, mener EMA

Interne og fortrolige dokumenter fra Pfizer-BioNTech blev stjålet ved et hackerangreb i december og lækket på nettet i ændret form, siger EMA. (Arkivfoto) Foto: Pool/Reuters
Offentliggjort Sidst opdateret

Hackere, som har stjålet dokumenter om coronavacciner fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), har lavet om på indholdet af dokumenterne og lagt dem ud på nettet.

Noget af det, hackerne har lækket, er interne eller fortrolige e-mails, der har at gøre med evalueringen af coronavacciner.

– Nogle af de e-mails blev manipuleret af tyvene inden udgivelse på en måde, der kan undergrave tilliden til vaccinerne, meddeler EMA i en pressemeddelelse.

Flere meningsmålinger viser, at der er en vis skepsis i mange lande mod coronavaccinerne.

I Danmark siger 70 procent af de adspurgte i en undersøgelse foretaget af YouGov, at de vil tage imod en vaccine. 20 procent har ikke besluttet sig, mens 10 procent er imod.

I Polen er det kun 28 procent, der har afgjort, at de gerne vil have en vaccine, mens 35 procent svarer “ved ikke”. I Frankrig vil 39 procent takke ja til en vaccine, mens hele 48 procent siger nej, viser tal fra YouGov.

De stjålne dokumenter er fra november. Vaccinen blev godkendt kort før jul.

Fik adgang til oplysninger fra Pfizer og BioNTech

Hackerne trængte ind i EMA’s systemer i december. Her fik de adgang til oplysninger, som Pfizer og BioNTech havde indsendt til EMA.

Vaccinen, som de to medicinalselskaber har fremstillet sammen, er en af de to, der indtil videre er godkendt i EU.

Det er ikke klart, hvem der står bag hackerangrebet mod EMA. Det er heller ikke umiddelbart klart, hvor på internettet de har lækket de e-mails, der er taget fra EMA.

Lægemiddelagenturets rolle er at evaluere vacciner og medicin og derpå komme med anbefalinger om, hvorvidt EU skal godkende lægemidlerne eller ej.

EMA’s arbejde er ikke blevet påvirket af hackerangrebet, meddeler agenturet.

Selv har EMA ikke sat navn på de aktører, der havde indsendt dokumenter til agenturet i forbindelse med evaluering af vacciner. Men Pfizer og BioNTech har selv meddelt, at det er deres materiale, der er stjålet.

Powered by Labrador CMS