Ellemann: Hvor skal pengene komme fra, Mette?

Venstre vil ikke give mandat til et større EU-budget nu og udskyde regningen til efterårets finanslov.

Ifølge Venstres formand Jakob Elleman-Jensen skal pengene til et forhøjet EU-budget ikke komme fra skatter og afgifter. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten.

EU-budgettet har udsigt til at blive dyrere for Danmark end hidtil. Statsminister Mette Frederiksen må anvise, hvor de ekstra penge skal findes, ellers vil Venstre ikke give hende mandat til at forhandle med EU, siger V-formand Jakob Ellemann-Jensen til Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Han afviser samtidig at betale regningen med højere skatter eller afgifter.

Finansministeren vil først finde pengene til efteråret.

Baggrunden er forslaget til EU’s nye syvårsbudget, der ifølge Finansministeriet vil øge det danske bidrag med i gennemsnit 6,7 mia. kr. om året. Budgettet skal forhandles på et EU-topmøde i næste uge.

Forud for den forhandling skal Mette Frederiksen have et mandat i Folketinget til at forhandle på Danmarks vegne.

Den slags gives traditionelt af de såkaldte ja-partier med en kerne af Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative.

– Forudsætningen for, at vi kan give det mandat, er selvfølgelig, at man anviser, hvor pengene skal komme fra. Og de skal ikke komme fra højere skatter og afgifter. Regeringen har sagt, at regningen kan blive op mod 7 mia. kr. ekstra årligt. Den kan også blive lavere, men hvis vi skal bruge mellem 1 og 7 mia. kr. ekstra, vil vi vide, inden vi giver mandat, hvad finansieringen er, og om det fører til højere skatter og afgifter. Hvis det gør det, får de ikke noget mandat, siger Jakob Ellemann-Jensen:

– Når man kommer til Folketinget og beder om lov til at udskrive en stor regning, må man også anvise, hvordan den skal betales.

Powered by Labrador CMS