EL: Retsforbehold er værn mod ulovlig aflytning

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

EL kalder justitsministeren i samråd. Partiet frygter overvågning, hvis der stemmes ja til folkeafstemningen.

Andre EU-stater kan få mulighed for at tvinge danske myndigheder til at aflytte og ransage danskere, hvis der bliver stemt ja til folkeafstemningen om afskaffelse af retsforbeholdet.

Det mener Pernille Skipper, Enhedslistens retsordfører, er et stort problem for danskernes retssikkerhed. Derfor kalder hun justitsminister Søren Pind (V) i samråd.

– Vi kalder justitsministeren i samråd, og vi regner med, at han tropper op hurtigt. Når vi stemmer den 3. december, stemmer vi ikke kun om Europol.

– Vi stemmer blandt andet også om meget fundamentale regler for retssikkerhed, og det må justitsministeren også kunne forsvare, siger Pernille Skipper i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mister dansk styring

Hvis danskerne stemmer ja til vinterens folkeafstemning, stemmer de nemlig også ja til den såkaldte europæiske efterforskningskendelse i straffesager. Og det vækker bekymring hos Pernille Skipper.

– Hvis vi tiltræder den europæiske efterforskningskendelse, kan det få voldsomme konsekvenser for retssikkerheden.

– Dansk politi kan blive tvunget til at ransage danske hjem eller beslaglægge dansk ejendom ud fra andre landes domstoles afgørelse og ud fra vidt forskellige landes vidt forskellige regler, siger hun.

Skipper: Brud på dansk retstradition

Efterforskningskendelsen kan betyde, at andre EU-landes domstole kan efterforske sager i Danmark, og det foruroliger Enhedslisten. Det kan nemlig lade sig gøre, selv om lovgivningerne er forskellige fra land til land.

Samtidig fremhæver Pernille Skipper også, at kendelsen kan betyde, at civile embedsmænd kan efterforske disse straffesager.

– Civile som hemmelige agenter er bare et eksempel på, at efterforskningskendelsen kan betyde store brud med den retstradition, vi har i Danmark.

– Det vil være godt for debatten frem til 3. december, hvis vi kunne få klargjort, hvilke andre brud med retssikkerheden, vi har i vente ved et ja, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS