EL: Positivt at danske kampfly trækkes hjem
Det er meget glædeligt, hvis de danske F16-kampfly skal trækkes hjem fra Irak, sådan som Berlingske erfarer, at forsvarsordførerne for partierne bag forsvarsforliget er blevet enige om.
Sådan lyder det fra Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø).
»Det er rigtig positivt, de danske kampfly nu bliver trukket hjem fra Irak. Luftstøtten til den irakiske hær og de shia-militser, som begår grove overgreb på civilbefolkningen, har bare styrket Islamisk Stats position i området. Vi kan ikke komme ekstremisterne til livs ved at støtte den undertrykkende regering i Bagdad. Der er brug for en ny strategi, hvis vi vil gøre op med Islamisk Stat,« siger Nikolaj Villumsen og uddyber:
»Danmark kan gøre en stor og afgørende forskel ved at støtte de kurdiske styrker, der forsvarer millioner af civile i det nordlige Irak og Syrien. Det er styrker, som har modet og viljen til at kæmpe mod Islamisk Stat, men som mangler helt basalt sikkerhedsudstyr, som eksempelvis gasmasker. De er ude af stand til at forsvare sig selv mod de uhyrlige giftgasangreb, vi desværre har set den seneste tid fra IS,« siger han.
Forsvarspartierne diskuterede fredag, hvordan et fremtidigt dansk bidrag til krigen mod Islamisk Stat (IS) skal se ud, når Folketingets mandat til at deltage i den nuværende mission udløber ved udgangen af september.
Her blev man angiveligt enige om at udsende Flyvevåbnets mobile radar, som ifølge Berlingskes oplysninger er efterspurgt af den amerikanskledede koalition i kampen mod IS. Radaren kan erstatte to af de såkaldte Awacs-fly, som i dag har til opgave at kontrollere den intensive lufttrafik over Irak og Syrien, hvor IS holder til.
Enhedslisten, som ikke er med i forsvarsforliget, forstår ikke, hvorfor Danmark vælger at bidrage med en radar.
»Jeg undrer mig over prioriteringen, og jeg har svært ved at se, hvordan det er en styrkelse af indsatsen mod IS. IS har ingen kampfly, og hvis vi skal gøre en forskel fra dansk side, er vi nødt til at støtte de landtropper, som ikke engang har hjelme, sikkerhedsveste eller gasmasker,« siger Nikolaj Villumsen.
I øjeblikket forventer man i forsvaret, at radaren skal placeres på Al Asad-basen nord for Bagdad, hvor der i forvejen befinder sig omkring 120 danske soldater, der har til opgave at træne irakiske soldater.
Ifølge Berlingskes oplysninger vil regeringen give den formelle besked til forsvaret i løbet af de nærmeste dage, og indtil da vil forsvarsminister Carl Holst (V) ikke udtale sig nærmere.