EL: Dagpengeaftale et gigantisk løftebrud
Nyuddannede ledige får en lavere sats, og alle dagpengemodtagere må leve med tre årlige karensdage.
Det er de negative konsekvenser af den nye dagpengeaftale, og det får Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), til at beskylde aftale partierne for at bryde deres løfter under valgkampen.
Hun påpeger, at både Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti under valgkampen lovede, at der ikke vil ske forringelser i det nye dagpengesystem.
»Den her aftale er simpelthen udtryk for et kollektivt og gigantisk politisk løftebrud,« siger hun i en skriftlig kommentar.
»Både Helle Thorning, Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl sagde under valgkampen for rullende kamera, at dagpengesystemet ikke ville blive værre. De gav håndslag på det for åben skærm. Og nu står vi så her kun få måneder efter, og så er alle pludselig enige om, at det er de ledige selv, der skal betale hovedparten af regningen for politikernes lappeløsninger. Det er helt urimeligt,« siger Johanne Schmidt Nielsen.
Forhindrer ikke ledige i at miste retten til dagepnge
Hun påpeger, at den nye aftale – trods bedre vilkår for dagpengemodtagerne på en række områder – ikke formår at forhindre ledige i at miste retten til dagpenge.
»Der vil fortsat være over 10.000 mennesker, som hvert år falder ud af systemet, og mange af dem falder ud til ingenting. Det er altså betydeligt flere, end hvad man regnede med dengang Thulesen Dahl og Lars Løkke i første omgang forringede vores dagpengesystem,« siger den politiske ordfører.
»Det kan godt være, at Lars Løkke, Mette Frederiksen, Thulesen og nogle ledere i fagbevægelsen tror, at de har løst problemet. Men jeg tror, det er helt gennemskueligt for langt de fleste mennesker, at dagens aftale hverken er god eller rimelig,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.