Eksperter uenige: Er fedme en sygdom?
Danskerne bliver tykkere og tykkere, men eksperter er uenige om, hvorvidt man bør betragte fedme som en egentlig sygdom i sundhedssystemet.
Danskerne bliver tykkere og tykkere, men eksperter er uenige om, hvorvidt man bør betragte fedme som en egentlig sygdom i sundhedssystemet.
Fedmen fortsætter sin fremmarch i Danmark, og danskerne bliver stadig tykkere, hvilket medfører en række personlige og samfundsmæssige problemer.
Udfordringerne med svær overvægt er ved at være så massive, at man bør definere det som en regulær sygdom i Danmark. Det mener overlæge Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus. Han peger på, at man gjorde samme tiltag i USA i 2013, og i Canada tidligere i år.
»Der er behov for et paradigmeskifte for at forstå svær overvægt som en sygdom. Svær overvægt ledsages af flere end 20 medicinske og psykosociale sygdomme så som fedtlever, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, type 2 diabetes og en lang række andre ting, som vil komplicere og forkorte vores liv. Det er en betydelig personlig lidelse og samfundsmæssig belastning. Derfor er det klart på tide, at man deklarerer fedme som en sygdom ligesom i USA og Canada,« siger Jens-Christian Holm.
Symptom eller årsag
I dag karakteriserer Sundhedsstyrelsen svær overvægt som en risikofaktor for udvikling af sygdomme, men det en helt forkert måde at anskue tingene på, mener Jens-Christian Holm:
»Sundhedsstyrelsen anbefaler at behandle folk med forhøjet blodtryk, kolesterol eller sukkersyge, men en stor del af disse tilstande skyldes svær overvægt, men styrelsen anbefaler altså ikke, at man behandler den tilgrundliggende lidelse, og det er komplet håbløst, siger han og tilføjer.
»Det er ren symptombehandling, når man behandler mange patienter for disse sygdomme, for det er ikke den grundlæggende sygdom. Det er svær overvægt og fedme,« siger han.
Kan være overværgtig og sund
Overlæge Jens Meldgaard Bruun, der er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning, advarer om, at svær overvægt skal kategoriseres som en sygdom. Ved at gøre dette bliver samfundet forpligtet til at behandle de svært overvægtige, men det vil betyde, at mange raske mennesker skal i behandling.
»Der tales i flæng om svær overvægt og fedme, men helt groft kan man sige, at hvis BMI er over 30, så er man svært overvægtig eller lider af fedme. Problemet er, at man kan være fuldstændig metabolisk rask og samtidig have et så højt BMI. Vægtløftere og håndboldspillere, som har en stor muskelmasse, de kan sagtens have en BMI på over 30, og dem betragter vi normaltvis ikke som syge,« siger Jens Meldgaard Bruun, der i stedet anbefaler at forebygge på et tidligere stadie:
»Årsagen til vores vægt hænger i høj grad sammen med den genpulje, vi kommer fra. Altså vores forældre og bedsteforældres gener samt det miljø, vi færdes i. Der er også en mængde andre årsager, som endnu ikke har nok viden om. Hvis man vil gøre noget virkeligt, skal man sætte ind i barndommen. Der skal mere motion og mere restriktion på fedt- og sukkerholdige produkter.«