Eksperter: -Skat har sovet i timen
At Skat i seks år kendte til lækkede informationer om personer med skattely i Schweiz, men intet foretog sig, er dybt bekymrende.
Sådan lyder meldingen fra både lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt og skatteadvokat Torben Bagge, efter Politiken tirsdag præsenterede en intern redegørelse fra Skat, som klarlægger, at skattemyndighederne allerede i 2008 blev bekendt med, at personer med forbindelse til Danmark havde hemmelige konti i storbanken HSBCs afdeling i Schweiz.
Men Skat foretog sig intet for at komme skattelyet til livs.
»Det er uforståeligt, og det bør ikke kunne ske,« lyder reaktionen fra skatteadvokat Torben Bagge.
»Og det bør for alt i verden ikke gentage sig, at vi har muligheden for at rejse en række skattesager mod folk, der ikke har selvangivet korrekt, og så sidder Skat i stedet på den flade og gør ingenting,« uddyber han.
I redegørelsen begrunder Skat, at det er en forsømmelse, der er årsag til, at de danske myndigheder ikke har indhentet informationerne fra Frankrig. De franske myndigheder var ellers i besiddelse af oplysningerne, der blev lækket af en ansat i HSBC for seks år siden.
Men Skats forklaring vidner om god grund til bekymring, mener skatteekspert Thomas Rønfeldt.
»Hvis nu begrundelsen havde været, at man havde siddet sammen med andre myndigheder og meget nøje undersøgt, hvad det var for nogle dokumenter, og hvad man kunne bruge dokumenterne til, så havde det sagt noget om, at vores skattemyndighed virkelig er interesseret i borgernes retssikkerhed. Nu lyder det, at det er en menneskelig fejl, og at man slet ikke har overvejet, hvad det er for nogle dokumenter. Man har bare sovet i timen, og det, synes jeg, er bekymrende,« fastslår han.
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) finder det dybt beklageligt, at der er sket en forsømmelse, og understreger over for Berlingske Nyhedsbureau, at Skat burde have indhentet oplysningerne.
Hvad angår Skats arbejde fremadrettet er ministeren dog optimistisk:
»Der er sket meget siden 2009 og 2010 – der er kommet ny minister, en ny departementschef og en ny ledelse i Skat, og derfor er jeg også glad for, at man helt klart og tydeligt fra Skats ledelse siger, at de ikke kommer til at agere sådan i fremtiden.«
Ifølge Politiken er i alt 314 personer med tilknytning til Danmark navngivet på HSBCs liste, og de havde til sammen 4,8 milliarder kroner stående i banken.
Men selvom det er penge, statskassen efter alt at dømme er blevet snydt for, er det retssikkerheden, der er det væsentligste i sagen, påpeger Thomas Rønfeldt.
»Retssikkerhedsmæssigt er det endnu mere bekymrende, at det ser ud til, at vi har en myndighed, der er fuldstændig ligeglad med, om den overhovedet kan få behandlet de her sager, og at den slet ikke har gjort sig nogen overvejelser om det. Det, synes jeg, er større, end hvilket milliardbeløb der kunne være havnet i statskassen,« siger skatteeksperten.
Rent juridisk vurderer Torben Bagge, at man i de fleste sager om skattelyet i Schweiz formentligt kan gå ti år tilbage og rejse skattekrav. Det hænger sammen med, at de fleste af de mennesker, der har haft konti i Schweiz, og som ikke har selvangivet det, vil blive anset for at have handlet forsætligt.