Eksperter: Riis er ikke færdig i cykelsport

Foto: Nils Meilvang/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Bjarne Riis er ikke længere en del af Tinkoff-Saxo. BT breakede historien mandag aften, og tirsdag blev det så bekræftet af holdet selv.

Den mildt sagt kontroversielle russiske holdejer Oleg Tinkov har suspenderet sin samarbejdspartner siden 2012, Bjarne Riis.

»Efter rygterne og spekulationerne, først i mange danske medier og siden i internationale cykelmedier, vil Tinkoff-Saxo gøre det klart, at Bjarne Riis siden sidste søndag ikke deltager aktivt i holdets aktiviteter, lød det i går i en pressemeddelelse«

Højlydt skænderi

Suspenderingen kommer, efter den franske avis L’Equipe har berettet om et højlydt skænderi i Tinkoff-Saxo-regi under etapeløbet Tirreno-Adriatico. Oleg Tinkov skal angiveligt have været utilfreds med Steven de Jongh, sportsdirektør for Tinkoff-Saxo, men her forlyder det, at Bjarne Riis har bakket op omkring de Jongh og sine ryttere og altså dermed formentlig er gået i rette med Oleg Tinkov.

Tinkoff-Saxo har endnu ikke givet deres version af, hvad der ligger til grund for, at Bjarne Riis er smidt af det hold, han har levet og åndet for i 13 år, men afviser dog, at det er dårlige resultater og økonomi, der ligger bag.

»Han blev imidlertid ikke suspenderet fra sin aktive rolle på grund af manglen på resultater eller af økonomiske årsager. Holdledelsen har fuld tillid til det tekniske og det sportslige personale, til alle rytterne og det øvrige personale, som i øjeblikket forsøger at etablere den bedst mulige vej frem i løbssæsonen,« skriver Tinkoff-Saxo.

Suspendering ryster cykelverdenen

Nyheden har rystet cykelverdenen og også sendt rystelser internt på holdet, hvor Riis’ store satsning Alberto Contador allerede har været ude med en hyldest til den suspenderede danske cykelkonge.

»Jeg ved kun, hvad der står i pressemeddelelsen (fra Tinkoff-Saxo, red.). Jeg har ingen yderligere kommentarer. Men Riis er en meget vigtig person for min karriere,« siger Alberto Contador ifølge den spanske journalist Sergi López-Egea fra mediet el Periodico.

Er Bjarne Riis en færdig mand?

Hvad der skal ske med Bjarne Riis fremadrettet er det store spørgsmål lige nu. Er Bjarne Riis en færdig mand i cykelsporten?

Nej, mener flere danske cykeleksperter.

»Hvis Bjarne Riis ryger ud af holdet, kan der være klausuler, der siger, at han ikke må gå over og være sportsdirektør hos eksempelvis Team Sky. Det kan han være bundet af i en periode. Men ellers tror jeg, at Bjarne Riis gerne bevarer en tilknytning til cykelsporten, fordi han elsker at beskæftige sig med den, siger Kim Plesner, der er indehaver af cykelbloggen Veloropa.«

Jacob Staehelin, sportschef på BT, forudser, at Bjarne Riis tager en tænkepause og så finder en vej tilbage i cykelsporten.

»Han kan stadig have en rolle i sporten, fordi han har det stærke forhold til Saxo Bank. Han kan måske komme med en pakke sammen med dem, da de er dedikeret til ham og ikke det hold, hvor de er nu. Derfor kan det være, at de slår pjalterne sammen og måske køber sig ind hos et andet hold.«

Alex Pedersen, cykelekspert og tidligere sportsdirektør under Bjarne Riis, ser også for sig, at Riis tager en pause og så søger tilbage mod en lederstilling hos et professionelt cykelhold.

»Bjarne Riis har stadig et godt navn i sporten, og når han er fri af Tinkov, kan han gå hen og blive manager for et andet hold. Men det bliver ikke nemt. Bjarne Riis er en person, som fylder meget, så der skal være plads til Riis. Det skal være, fordi der er et hold, hvor den nuværende manager stopper. Bjarne Riis kan ikke bare blive en almindelig sportsdirektør. Det fylder han for meget til,« siger Alex Pedersen.

Powered by Labrador CMS