Eksperter: Nye Borgerliges politik vil forandre Danmark
Nye Borgerliges politiske program vil føre til en grundlæggende omlægning af det danske samfund. Det siger to eksperter, der har analyseret partiet,
Borgerlig overbudspolitik og en radikal omlægning af det danske velfærdssamfund.
Nye Borgerliges politiske projekt har fået en del opmærksomhed. I hvert fald den del, som gælder udlændingepolitikken.
Men fraregner man det, har vi at gøre med et parti, der fundamentalt vil ændre samfundet, som vi kender det.
Det siger to akademikere, der har analyseret Nye Borgerliges politiske program for Kristeligt Dagblad i forbindelse med partiets landsmøde, der finder sted i Vejle i dag.
– Lægger man det hele sammen, vil der være tale om en grundlæggende omlægning af det danske samfund. Den danske velfærdsstat vil se helt anderledes ud, hvis Nye Borgerlige får magt, som det har agt, siger professor (mso) Lars Tønder, der forsker i moderne politisk teori ved Københavns Universitet.
– Velfærdsstaten vil forvitre
Tim Knudsen, professor emeritus i statskundskab, er enig:
– Velfærdsstaten vil forvitre. Jeg tror ikke på, at civilsamfundet kan bære så meget af samfundet, som Nye Borgerlige forudsætter. Ser man på partiets familiepolitik, er der ikke meget mere i det, end at det offentlige skal holde sig på afstand, og så vil civilsamfundet mirakuløst tage over. Nye Borgerlige siger intet om, hvordan familier i vanskeligheder skal hjælpes. Der vil selvfølgelig være privat velgørenhed, men Nye Borgerliges politik vil føre til en øget ulighed i samfundet, siger Tim Knudsen.
Vermund er uenig
Pernille Vermund, partileder for Nye Borgerlige, er ikke enig i den analyse.
– Det er rigtigt, at statens opgaver vil blive færre, at civilsamfundets opgaver vil blive flere og de privates muligheder bedre. Og det vil få store konsekvenser for familier på kanten af samfundet, men i en positiv retning. Alle vil få flere penge mellem hænderne. Også dem, der er for syge til at arbejde. Men alle, der er raske og rørige, skal tage et arbejde. Ellers vil man blive ramt af vores økonomiske politik, siger Pernille Vermund og henviser til, arbejdsløse kan få en basisydelse på SU-niveau.