Eksperter: Ny dagpengeaftale truer den danske model
I sidste uge indgik Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne sammen med regeringen en aftale om en ny model for dagpengesystemet. Det betyder blandt andet, at ydelsen til dimittender sænkes.
Men den sænkede ydelse gælder kun for ledige nyuddannede uden børn, og dermed tager dagpengesystemet for første gang i næsten 50 år hensyn til de lediges personlige, sociale situation.
Eksperter og topfolk i fagbevægelsen advarer om, at partierne med dagpengeaftalen bryder et historisk princip, der kan underminere den danske model, skriver Jyllands-Posten.
»I dagpengesystemet forsikrer man sig imod at blive arbejdsløs, på samme måde som en brandforsikring. Sociale overvejelser bryder med det princip. Vi risikerer nu en glidebane, hvor trængselskriterier breder sig i dagpengesystemet,« siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til avisen.
Også faglige foreninger som Dansk Metal, 3F og FTF kritiserer skarpt netop del af aftalen.
Dagpengekommissionen, som forud for dagpengeaftalen kom med anbefalinger til et nyt dagpengesystem, havde overvejet et system med sociale hensyn. Men formand for kommissionen Nina Smith siger til avisen, at det blev fravalgt af principielle grunde, fordi dagpengesystemet skal ses »som et forsikringssystem og ikke som et forsørgelsessystem«.