Eksperter: Her er det gode børne-tv

Foto: Palle Nørmark, GreatHouse Film.
Offentliggjort Sidst opdateret

To børnepsykologer giver bud på, hvad godt børne-tv skal indeholde og kommer med et par anbefalinger.

Fjernsyn for børn bliver ofte beskyldt for at være overfladisk underholdning, der skal holde de mindste beskæftiget, så forældrene kan få lidt tiltrængt fritid.

– Jeg møder tit forældre, der er i tvivl om, hvad de skal mene om det fjernsyn, deres børn ser, siger børne -og familiepsykolog Erla Heinesen Højsted.

Men faktisk viser amerikansk forskning, at det både kan være sundt og lærerrigt for børn at se fjernsyn. Forskningen viste, at børn lærte basale færdigheder ved at se børneprogrammer med indlæringsaspekter, skriver Videnskab.dk.

To børnepsykologer giver her deres bud på, hvilke gode børneprogrammer der er på markedet og hvorfor.

Per Schultz Jørgensen, Børnepsykolog.

– Udbuddet af børnefjernsyn er på det seneste eksploderet via nettet med eksempelvis Netflix. Det gode er, at DR også har oprustet med henholdsvis Ramasjang og Ultra. Udfordringen ligger i at skabe noget, der både er underholdende og som tager den opdragende rolle på sig. Det skal være et alternativ til alt det kommercielle fjernsyn, der både er i tv og i legetøjskatalogerne, siger han.

Han mener ikke, at kommercielt tv nødvendigvis er dårligt men, at det må være public service at skabe et alternativ.

– Selvfølgelig skal det være underholdende, men det skal også være motiverende og sætte gang i børns fantasi. DR skal være opdragende på den gode måde.

Det anbefaler Per Schultz.

1. Onkel Reje (DR Ramasjang). I det her program har man netop en vært, der bearbejder de indtryk, børnene har fået, så de ikke skal gå alene med det.

2. Skæg med matematik (DR Ramasjang). Her har vi et program, der lærer børnene om tal, uden at det bliver moraliserende eller skolemesteragtigt.

3. Naturprogrammer og videnskabsprogrammer (DR Ramasjang og Ultra), hvor børn kommer ud i naturen og opdager ting, de kan gøre noget ved og bliver klogere. Det kunne være Lille Nørd (DR Ramasjang), Vilde Venner (DR Ramasjang) eller nogle af Sebastian Kleins naturprogrammer (DR Ramasjang). Generelt rammer Ramasjang plet og jeg ville ønske, at de fik flere midler til at lave det.

Erla Heinesen Højsted, Børne -og familiepsykolog.

– Godt børnefjernsyn kan tage tunge og komplekse emner og gøre dem enkle og spiselige for børn gennem humor og leg, siger hun.

Generelt synes jeg, at DR har gjort det rigtig godt med Ramasjang og Ultra. Jeg er ikke stødt på noget, hvor jeg tænkte, at det burde de ikke have lavet.

Nu er det ikke fordi, alt skal være kvalitetstid, men jeg synes ikke, at meget af det amerikanske tv giver særligt meget. De underholder tit i et meget hidsigt tempo. De kan sagtens tage problemer op, men det skæmmes tit af kommercielt indhold. Der ville jeg være lidt på vagt.

Det anbefaler Erla Heinesen.

1. Programmer, der styrker børns indlæring af konkrete færdigheder. Skæg med matematik (DR Ramasjang) er et godt eksempel, fordi det er et af de programmer, der styrker børns indlæring af konkrete færdigheder som talforståelse eller sproglig indlæring. En legende tilgang til noget man ellers skal sidde i skolen og terpe.

2. Programmer, der sætter fokus på almene udfordringer og konflikter i børnelivet. Monster Buster (DR Ramasjang) tager eksempelvis fat på noget som angst og prøver at udfordre det i børnehøjde. Generelt tager flere programmer fat på konflikter, som børn møder i deres liv, og som vi voksne kan have svært ved at tale om.

101 ting (DR Ultra) er også et godt program for de lidt ældre, hvor man taler om sværere ting som skilsmisser. Her bruger de kendte mennesker, der fanger børn, som så taler om det på en uhøjtidelig måde, så børn kan være med. Pointen er, at det er de emner, børn interessere sig for, så det kan sagtens være om tandbøjler og bumser også.

3. Programmer, der er oplysende og udforskende. Gode eksempler er DR Ultras nyhedsudsendelse og eksempelvis Lille -og Store Nørd (DR Ultra og Ramasjang), der lærer børn om teknik, natur og samfund.

Newspaq

Powered by Labrador CMS