Eksperter: Derfor skal du tildække dit webcam

Hackere kan skaffe sig adgang til dit webkamera. I værste fald kan det betyde, at hackere kommer i besiddelse af krænkende billeder af dig.

– Det skal nok komme, at folk bliver filmet, uden at de ved det, siger professor Lars Ramkilde Knudsen til Ritzau Fokus. Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Du forlader ikke dit hjem uden at låse din hoveddør, og på samme måde bør du ikke lade dit webkamera stå utildækket, når du ikke filmer eller tager billeder med det.

Det mener en af verdens førende sikkerhedseksperter, chef for det amerikanske forbundspoliti, FBI, James Comey.

Ved en konference hos den amerikanske tænketank Center for Strategic and International Studies i uge 37, gjorde han det klart, at han altid selv dækker sit webkamera til.

– Jeg mener, at folk bør tage ansvar for deres egen tryghed og sikkerhed, og her findes der en del fornuftige tiltag, som man bør benytte sig af. Dette er et af dem, sagde FBI-chefen, skriver erhvervsmediet Business Insider.

Men det er ikke kun i USA, at sikkerhedseksperter sætter sort tape eller papir foran webkameraet. Også herhjemme dækker professor hos DTU Compute Lars Ramkilde Knudsen altid sit kamera til. Han opfordrer alle til at gøre det samme.

– Når man arbejder med cybersikkerhed, som jeg gør, ved man, hvad folk kan finde på. Og de kan finde på alt, hvad der er teknisk muligt. For eksempel at logge på mit netværk og tænde for mit kamera, uden at jeg ved det, siger han.

Kan kigge med

IT-sikkerhedseksperten forklarer, at det er teknisk muligt for hackere at kigge med via dit webkamera, når du intetanende bevæger dig rundt derhjemme.

Det bekræfter Jan Kaastrup, teknisk direktør hos sikkerhedsfirmaet CSIS. Han har arbejdet med IT-sikkerhed i mange år, og han dækker også selv kameraet til.

– Det er ikke fordi, jeg tror, at der er en hacker, der går efter at hacke mig specifikt. Men man kan blive offer for en tilfældig angrebsform, hvor der systematisk bliver hacket, siger han.

I værste tilfælde kan det ende med, at hackere kommer i besiddelse af krænkende billeder af dig, som de kan bruge til afpresning, forklarer han.

Også på mobilen

Også kameraet i din smartphone kan hackes og aflures, fordi nutidens telefoner fungerer på samme måde som computere. Men Jan Kaastrup har endnu ikke taget skridtet og dækket mobilkameraet til.

– I princippet er det det samme, men der findes heldigvis ikke lige så meget ondsindet software til telefoner, som der gør til computere, siger han.

Selv om ingen af de to IT-sikkerhedseksperter har lyst til skabe unødig frygt, ser de ingen grund til, at man ikke tager sine forholdsregler, når man bruger teknologi og sociale medier i sin hverdag.

– Jeg ved, at den eneste kriminalitet, der vokser i Danmark lige nu, er IT-kriminalitet, mens alle andre kriminalitetsformer dykker. Vi har ikke set toppen af isbjerget endnu, og det bliver vildt, fastslår professor Lars Ramkilde Knudsen.

Fakta: Sådan beskytter du din computer mod hackere

– Brug forskellige passwords, når du færdes på nettet. Brug eventuelt et program, der kan hjælpe dig med at huske dem.

– Klik ikke på mistænksomme eller ukendte links

– Opdater din computers tredjepartsprogrammer som for eksempel Java og Adobe. Cirka 85 procent af hackerangrebene sker, fordi hackere udnytter de uopdaterede programmer.

– Vær kritisk, når du modtager mails med vedhæftede links eller filer. Også selv om afsenderen er bekendt. Virussen kan ligge i en zip-fil, som inficerer din computer, når du klikker på den, hvorefter den kan brede sig til din kontaktliste.

Kilde: Jan Kaastrup, teknisk direktør, CSIS

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS