Ekspert: Unge dropper at tjekke digital post

Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er hovedsageligt de unge, der sjældent får tjekket deres digitale postkasse, der ellers ofte indeholder vigtige papirer.

Sådan lyder det fra Birgit Jæger, lektor i teknologi og samfundsudvikling ved Roskilde Universitet, efter nye tal fra Digitaliseringsstyrelsen ifølge dr.dk viser, at 263.420 borgere ikke har åbnet deres digitale post, siden de automatisk blev tilmeldt 1. november sidste år, hvor det blev lovpligtigt.

»De helt unge er ikke myndige borgere, så de er ikke vant til at være i kontakt med de offentlige myndigheder, og de få relationer, de har, bliver meget ofte varetaget af forældrene. Så de unge føler sig ikke forpligtet til at tjekke deres digitale post,« siger hun.

I bunken af elektroniske breve kan gemme sig en indkaldelse til sygehuset, en pladsanvisning til en børnehave, rudekuverter fra Skat og beskeder om boligstøtte. Man risikerer altså at gå glip at et væld af vigtige oplysninger, hvis ikke man i ny og næ klikker sig ind på borger.dk eller e-Boks.dk og kigger sine breve igennem.

Ifølge Birgit Jæger er der forskellige årsager til, at de unge ikke får tjekket den digitale postkasse. Blandt andet fordi de ikke forstår mange af de informationer og dokumenter, der tikker ind.

»De unge forstår ikke de begreber, som de offentlige myndigheder bruger. De sætter for eksempel spørgsmålstegn ved selvangivelse og ord som restskat,« siger hun.

Hun mener, at en ny overskuelig platform og informationskampagner ville få flere unge til at logge ind og få tjekket, om der er kommet post.

»Det kan sagtens have en virkning, at Digitaliseringsstyrelsen blandt andet møder eleverne på skolerne ansigt til ansigt. Så bliver de unge sandsynligvis mere klar over, at det altså er ret vigtigt at tjekke sin digitale post,« siger hun.

Powered by Labrador CMS