Ekspert: Pas på disse fup-numre på ferien

Det er blevet mere og mere udbredt, at man bliver spurgt om, hvilken valuta man vil betale i, når man er i udlandet. Og her skal man holde tungen lige i munden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det kan blive ekstra dyrt at være på ferie, hvis man ikke er opmærksom på et valuta fup, som først sås i butikker, men siden har spredt sig til restauranter og hæveautomater.

Det handler om, hvorvidt man med sit internationale hævekort som visadankort eller mastercard vil betale med lokal valuta eller egen valuta.

Det er en service, der bliver kaldt “dynamic currency conversion”. Men ifølge Forbrugerrådet Tænk har det ikke rigtig noget med en service at gøre, men kan bedre betegnes som en faldgrube, man skal undgå.

Vælg altid lokal valuta

Man støder blandt andet på fænomenet, når man skal betale for en vare i en butik og stikker sit kort i terminalen, der så spørger, om man vil betale med danske kroner eller i lokal valuta.

– Det er altid en dårlig idé at betale i egen valuta, man skal altid vælge lokal valuta, siger Troels Holmberg, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Ved at vælge egen valuta bliver der nemlig lagt et gebyr på eksempelvis tre procent af varens pris oveni, som butikken eller restauranten derefter deler med kortudbyderen.

Og det er et langt højere gebyr, end hvis man vælger den lokale valuta, siger Troels Holmberg. Der vil det vil typisk ligge på 1-1,5 procent.

Vælg den kurs de ikke vil fortælle dig

– Muligheden for at betale i kroner har på det seneste også spredt sig til hæveautomater. Så her kan man blive stillet over for spørgsmålet, om man vil hæve til den valutakurs, man bliver oplyst, eller om man vil hæve til en valutakurs, der ikke kan oplyses om, siger Troels Holmberg og fortsætter:

– Og her skal man altså vælge den kurs, de ikke kan fortælle noget om. For så er det den almindelige valutakurs på ens kort, man betaler med, siger han.

Så vælg aldrig at hæve beløbet omregnet til danske kroner, når du står ved en hæveautomat.

– Det er det samme valuta fup som i butikkerne, hvor omvekslingen sker til en dårlig kurs, siger Troels Holmberg.

Vælg altid lokal valuta

– Ved at vælge egen valuta vil du betale et højere omregningsgebyr end ved at vælge lokal valuta.

– Ved lokal valuta vil omregningsgebyret ofte være på 1 procent i EU-lande og 1,5 procent i lande uden for EU.

Kilde: Forbrug.dk.

Tommelfingerreglen imod valuta fup

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har på forbrug.dk også sat fokus på fænomenet som en af syv huskeregler, når man bruger betalingskort på ferien.

– Som tommelfingerregel skal du huske, at en transaktion foretaget i danske kroner vil være dyrere end den samme transaktion foretaget med den lokale valuta, skriver forbrug.dk.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvad du skal være opmærksom på, når du bruger betalingskortet på ferien.

Powered by Labrador CMS