Ekspert: Flekslån dræber vækst
De økonomiske vismænd har advaret om flekslån. Eksperter rådgiver folk til at kigge nærmere på andre muligheder.
Tænder man for fjernsynet, går der ikke længe, før en reklame om hurtige lån, flekslån eller mangeårige lån flasher over skærmen. Det kan være svært at finde ud af, hvilke fordele de forskellige lån indeholder.
De økonomiske vismænd advarede tidligere på ugen om mængden af flekslån. De frygter, at de mange lån med en svingende rente øger risikoen for økonomisk ustabilitet i samfundet. Derfor anbefaler de, at bankerne og realkreditinstitutterne arbejder på at begrænse mængden af flekslån hos de danske husejere, der vælger at drage fordel af den lave danske rente.
Hos RealRåd, der er Danmarks første uafhængige realkreditrådgiver, mener medstifteren Søren Ejlertsen også, at flekslånene bør begrænses.
– Dybest set ønsker dem med flekslån, at det skal gå dårligt. De sidder og håber på, at der ikke kommer vækst, for ellers stiger renten. Hvis væksten rent faktisk kommer, bliver den dræbt med det samme, fordi de, der har flekslån, kommer til at sidde så dyrt, at de ikke kan forbruge, forklarer han til Newspaq.
Men det betyder ikke, at man bare skal droppe sit flekslån til fordel for et lån med en fast rente, lyder det fra den administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin. Han påpeger, at flekslånene kan have sine fordele.
– Skal du flytte efter fem år, skal du bestemt ikke vælge en 30-årig rente for at undgå et flekslån. Man skal overveje at skifte til et lån med fast rente, men det er bestemt ikke alle, der skal tage skiftet. Der er masser af danske familier, der kan tåle risikoen ved en skiftende rente, siger han til Newspaq.
Han understreger dog, at det bliver sværere at afdrage på lånet, når renten stiger. Hos RealRåd, er man ikke i tvivl, om hvordan man billigst låner penge.
– Matematisk skal det i teorien ikke kunne lade sig gøre, at et flekslån på sigt er billigere end et lån med fast rente, hvis man omlægger det planmæssigt. Vi har før bevist, at de fastforrentede lån siden 2008 har været billigere end flekslånene, selvom folk har gået og troet det omvende, siger Søren Ejlertsen.
Hos realkreditinstitutterne, der yder lån til boligejere, regner man med, at antallet af flekslånene vil falde i løbet af de næste år.
– Der vil blive færre flekslån, men der vil altid være danskere, der vil fortrække at have en variabel rente, for i øjeblikket betaler man næsten intet i rente på de korte flekslån, siger Ane Arnth Jensen, der er direktør hos realkreditrådet til Newspaq.
Hun forklarer, at flekslånene er kommet for at blive, fordi der altid vil være folk, der kan drage fordel af den lave lånerente, når det i forvejen går skidt med den danske økonomi.
Som et led i at sænke antallet af flekslån er Finanstilsynet i samarbejde med bankerne og realkreditinstitutterne i gang med at indføre nye gebyrer på de omdiskuterede lån.