Ekspert dumper viral trend: Det er tarvelig mælkechokolade

Prisen for den virale Dubai-chokolade er skyhøj, alligevel er den udsolgt flere steder. Professionel chocolatier har dog ikke meget til overs for trenden

Offentliggjort

Dubai-chokolade: En viral trend uden substans

Den såkaldte Dubai-chokolade er blevet en viral sensation på sociale medier, men chocolatier Jakob Ørstrup er ikke imponeret. Han beskriver chokoladen som en simpel mælkechokolade med pistacie og kadayif-dej, der har fået sin popularitet gennem influenceres delinger.

Ifølge lektor Louise Yung Nielsen fra Roskilde Universitet, er trenden drevet af ASMR-videoer, hvor lyden og det visuelle skaber en sanselig oplevelse for seeren. Selvom chokoladen ikke er ekstraordinær, tiltrækker den købere, der ønsker at deltage i den sociale praksis, som trenden repræsenterer.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Knaset fra en plade chokolade med den grønne pistaciefarve i et samspil med den tyrkiske filodej kadayif ses overalt på de sociale medier.

Det er blevet en trend at smage og vurdere den såkaldte Dubai-chokolade.

Chokoladetrenden startede i Dubai, og prisen på en plade Dubai-chokolade kan i Danmark være helt op til 300 kroner.

Ikke imponeret 

Chocolatier og ejer af Nordic Chocolatiers Jakob Ørstrup er dog ikke imponeret over chokoladen. Han mener ikke, at chokoladen har noget ekstraordinært over sig, men har gået sin sejrsgang på sociale medier, fordi influencere har delt den.

- Folk tror, de køber en lille smag af Dubais rigdom, men det er i virkeligheden en super tarvelig mælkechokolade med pistacie og kadayif-dej, siger han.

Hvis Dubai-chokolade ikke smager bedre end andre chokolader, hvad er det så, der tiltrækker køberne? Ifølge Louise Yung Nielsen, der er lektor i Kultur og Medier på Roskilde Universitet, er der nogle tendenser på de sociale medier, som denne trend samler.

En video af en influencer, der spiste Dubai-chokolade, blev publiceret i slutningen af 2023 på det sociale medie TikTok. I dag har videoen over 115 millioner visninger og over 6,5 millioner likes.

ASMR

En af de tendenser er ASMR, der er en forkortelse for Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR beskriver, hvordan der kan opnås en tilfredsstillelse via lyde på blandt andet sociale medier.

- Det visuelle i videoerne med Dubai-chokolade kombineret med lyden gør, man næsten kan føle, hvordan chokoladen smager i munden, siger hun.

Trenden taler ind i samtiden, hvor der ikke behøves en handling i videoerne for at holde på seeren. I stedet kan de sanselige indtryk give seeren en glæde. Samtidig kommer der et deltagelseselement, ved at man selv kan prøve chokoladen.

En social praksis 

- Man kan selv få adgang til chokoladen og mime det, influencerne gør med at brække chokoladen på midten og vise tværsnittet. Det bliver en social praksis, som bliver genkendelig for mange, siger hun.

Hvis man selv skulle ønske at give sig i kast med Dubai-chokolade, så forklarer Jakob Ørstrup, at den er relativt nem at lave selv, og det primært handler om at holde koncentrationen.

- Man skal tage pistaciemassen og køre den op med kadayif-dejen, så har man fyldet. Herefter puttes fyldet på en fyldt plade mælkechokolade, man støber altså en chokoladeskal og kommer fyldet i, bagefter lukkes den, fortæller han.

Dubai er det næststørste af de syv Forenede Arabiske Emirater ved Den Persiske Golf. Dubai har skabt sin rigdom på olieeksport, men har også udviklet en industri, der ikke er koblet på olie. Der bor omkring tre millioner mennesker i emiratet.

FAKTA: Det skal du bruge til Dubai-chokolade

* For at lave din egen Dubai-chokolade skal du typisk bruge mælkechokolade eller mørk chokolade, smør, pistaciecreme og kadayif, som er tyndt skåret filodej.

* Du kan eventuelt bruge spiseligt guldstøv til pynt.

* Der findes et væld af flere opskrifter på Dubai-chokolade på nettet, YouTube og sociale medier.Kilder: Arla og madmedfrihed.dk

- Det er ikke svært 

Fokus skal specielt holdes, når man støber chokoladeskallen. Her skal temperaturen både stige og falde. Man skal starte med at smelte chokoladen på omkring 45 grader, herefter skal den nedkøles til 27-28 grader, inden man til sidst varmer den op til en arbejdstemperatur på omkring 30 grader.

- Det er ikke svært at temperere chokolade. Det handler om temperaturstyring og omrøring. Med fokus kan alle temperere chokolade, siger han.

Jakob Ørstrup vil ikke selv producere Dubai-chokolade, da han ikke mener, det er en bæredygtig mulighed. Et af kritikpunkterne ved Dubai-chokolade er netop bæredygtigheden. Et kilo pistacienødder kræver omkring 8000-9000 liter vand for at blive produceret, hvilket er et problem de steder, hvor der er mangel på vand.

- Jeg tror, de fleste chokolademagere ved, at det har en begrænset levetid, fordi det er et internetfænomen, siger han.

Powered by Labrador CMS