Ekspert: Denne sovestilling er bedst for dig
Den rigtige sovestilling er vigtig for både din søvn og dit helbred ifølge en ekspert.
På maven, på ryggen, på siden eller måske noget helt fjerde.
De fleste danskere har formentlig deres helt egen favorit, når der skal vælges positur til søvn.
Men det er faktisk ikke ligegyldigt, hvordan din stilling er, når du påbegynder din rejse til drømmeland.
Magasinet Real Simple har talt med søvnekspert Colleen Louw, og hun har løftet sløret for, hvilken sovestilling der er den bedste.
I galleriet ovenfor kan du se, hvilken sovestilling søvneksperten anbefaler – samt gode tips til, hvordan du forbedrer din søvn generelt.
Hvorfor kan jeg ikke falde i søvn?
Har man problemer med at falde i søvn i en kort periode, skyldes det ofte stress, for eksempel på grund af en eksamen. Sorg kan også give søvnløshed.
Har man derimod søvnløshed i lange perioder kan det skyldes depression. Men ting som smerter, hjertesygdomme eller kløe kan også forstyrre ens søvn.
Artiklen fortsætter under videoen
Søvn - hvad er normalt?
Søvn er en fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.
Behovet for søvn er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder med alderen. Dog er søvnbehovet forholdsvis konstant efter 25-30 års alderen. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 7½ time med store individuelle forskelle.
Generelt kan man sige, at man får tilstrækkeligt med søvn, hvis man føler sig udhvilet og ikke er søvnig om dagen. Nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timers nattesøvn, mens andre har brug for ni timer eller mere. Begge dele kan betragtes som normalt, hvis der ikke i øvrigt er tegn på sygdom. Man bør sove regelmæssigt hver nat. Det er ikke optimalt, at man udvikler søvnmangel i løbet af ugen, for derefter at ’sove ud i løbet af weekend.
Søvnkvaliteten kan beskrives som den subjektive opfattelse af at være udhvilet og have sovet godt. Der findes forskellige skalaer til at bestemme den subjektive søvnkvalitet. Disse anvendes især til forskningsformål.
Den objektive søvnkvalitet kan bestemmes ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på mængden af dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af en nat. Der er ikke helt god sammenhæng mellem subjektive og objektive mål for søvnkvalitet. Man ved ikke helt hvorfor.
Kilde: Netdoktor.dk
Derudover giver en del medicin problemer med at sove. En anden stor synder er kaffe, der indeholder koffein. Har du problemer med at falde i søvn, skal du derfor undgå at drikke kaffe efter klokken 17.