Ekspert: Danskere hægtes af økonomisk opsving
Noget tyder på, at det ikke er alle danskere, der er med i den økonomiske bus, som så småt kører igen efter finanskrisen.
For mens antallet af opholdstilladelser til udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, er steget til nogenlunde samme niveau som før krisen, er ledigheden blandt danskerne stadig markant højere, påpeger forskningschef i Rockwoll Fonden Torben Tranæs, der er ekspert i indvandring.
»Nu er arbejdskraftindvandringen tilbage på det niveau, den havde før finanskrisen begyndte i 2008, og det kan man godt sige er lidt paradoksalt i betragtning af, at økonomien på ingen måde er tilbage på samme niveau. Danskernes beskæftigelsesgrad ligger stadig meget lavere end i 2008,« siger han.
Det peger ind i den diskussionen om, hvorvidt udlændinge tager danskeres job, eller om nogle danskere er for dovne og kræsne, når det gælder arbejde.
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er det i høj grad arbejdskraft fra Østeuropa, Indien og Kina, der er kommet til Danmark i 2014, og de job, de i høj grad tager, er ifølge Torben Tranæs de manuelle job.
»De her tal tyder på, at nogle danskere har svært ved at hægte sig på det her opsving. Det er bekymrende, hvis opsvinget i høj grad bliver drevet af importeret arbejdskraft – det skulle gerne være et tilskud til den danske arbejdskraft, ikke en erstatning,« siger forskningschefen.
Ud over at det kan være ulykkeligt for de enkelte danskere, der ikke får et job, er det et problem for det danske velfærdssamfund, der er sårbart over for arbejdsløshed, da de arbejdsløse trækker store veksler på resten af samfundet, mens de understøttes, pointerer Torben Tranæs.
I 2014 fik 29.380 udlændinge mulighed for at opholde sig i Danmark for at arbejde, i 2013 var tallet 26.270, og i 2012 var tallet 22.188.