Ekspert bakker op om kritik af bagmandspoliti
Juraekspert er enig i Finanstilsynets kritik af det juridiske efterspil oven på finanskrisen.
Finanstilsynet har ret, når de kritiserer Bagmandspolitiet for ikke at have taget hårdt nok fat i det juridiske oprydningsarbejde efter finanskrisen.
Det mener juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.
– Jeg er meget enig med Finanstilsynet i, at det er et problem, at Bagmandspolitiet tilsyneladende har koncentreret sig om de meget lavthængende frugter, forklarer han til Ritzau.
Kritikken fra Finanstilsynet er rejst i en ekstern konsulentrapport, som DR har fået aktindsigt i.
Bankernes vagthund beskylder politiet for manglende kvalitet samt fravalg af principielle sager og retlig afprøvning af nye love.
Især det sidste hæfter Lars Bo Langsted sig ved.
– Den største synd er, at man ikke har bragt lov om finansiel virksomhed i spil. Den er fyldt med strafbetingelser og her havde man en lejlighed til få afprøvet, i hvilke situationer man kan bruge dem, siger forskeren, som uddyber:
– Hvis man nøjes med at anklage folk, der også har overtrådt denne lov, for eksempelvis kursmanipulation, så får man ikke sendt advarsler til andre bankdirektører, der aldrig kunne drømme om at lave kursmanipulation, men som måske bevæger sig på kanten af lov om finansiel virksomhed.
Med andre ord har politiet undladt at teste, om den grundlæggende bankdrift har været lovlig for i stedet at slå ned andre, mindre branchespecifikke forseelser.
– Det er den lov, der regulerer en af allermest samfundsbetydende virksomhedstyper i Danmark, nemlig banker og sparekasser. Det er kernen af, hvordan man driver en bank, hvornår man har pligt til at gå til myndighederne, og hvornår man kan straffes for at give urigtige oplysninger, siger forskeren.
På Christiansborg har Enhedslisten reageret på kritikken af Bagmandspolitiet ved at kalde justitsministeren i samråd.
– Det er ekstremt krænkende for vores alles retsfølelse, at de, der startede finanskrisen, stadig trisser rundt i deres dyre villaer uden at blive stillet til ansvar, siger retsordfører Pernille Skipper ifølge en pressemeddelelse.
/ritzau/