Ekspert afliver myte om madpakker til børn
Det er særligt vigtigt at have fokus på indtaget af D-vitamin om vinteren - og her er laks, torsk og makrel ikke til at komme udenom.
Der skal fisk på bordet to gange om ugen og med i madpakken et par gange yderligere, hvis ungernes indtag skal leve op til kostrådene.
Men hvis du synes, det er svært at genopfinde den dybe tallerken, når der dag efter dag skal smøres et par rugbrødsmadder til poderne, så er det måske værd at genoverveje udgangspunktet.
Artiklen fortsætter under videoen
Det mener Karen Wistoft, som er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, hvor hun forsker i netop børns mad og måltider i skolen.
– Hvis vi skal fremme den gode oplevelse af at spise fisk til frokost, så skal vi skubbe lidt til forældrene, siger hun og fortsætter:
– Mange forældre har en idé om, at madpakken skal bestå af rugbrødsmadder. Men de indbyder mest af alt til leverpostej eller spegepølse, for det kan være svært at stable fisk oven på madderne – højst makrelguf.
Derfor opfordrer hun til, at man som forælder kommer ud af den daglige rugbrøds-trummerum og får øjnene op for de mange andre muligheder, der er for at lave en spændende madpakke, som lettere indeholder fisk.
– Når vi rejser ud og ser på madpakker, kan vi se, at der er umådeligt mange måder at servere fisk på. Man kan lave en form for sushi, man kan komme det i tortillas eller tænke i noget andet brød – for eksempel baguette, foreslår hun.
Børn kan godt lide fisk
Hun kan slet ikke genkende fordommen om, at børn ikke er til fisk eller er bange for lugten.
– Vi har interviewet enormt mange børn, og der er ikke noget, der tyder på, at de ikke kan lide fisk. De vil gerne have det, siger Karen Wistoft og fortsætter:
– Og når vi spørger, hvordan deres yndlingsmadpakke skulle se ud, så foreslår langt over halvdelen af børnene, at der også er fisk med.
Børnene foreslår som regel de typer af fisk, de kender hjemmefra – typisk laks, torsk og makrel.
Seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet fremhæver, at det er særligt vigtigt at prioritere fisken i de mørke måneder.
– Vi laver selv D-vitamin i huden om sommeren ved hjælp af energi fra solens stråler. Men om vinteren står solen for lavt på himlen, og så skal vi have det fra kosten, forklarer hun.
D-vitamin kan man primært få fra fede fisk.
– En del af produkterne med fiskepålæg indeholder fede fisk. For eksempel makrel i tomat og sild, som blandt andet kan fås som sildepostej, siger Heddie Mejborn.