Eftersøgt i Lars Hedegaard-sag meldes dræbt i kamp i Syrien

Den eftersøgte Basil Hassan meldes nu dræbt. Politiet vil ikke bekræfte.

Den eftersøgte attentatmand i drabsforsøget på Lars Hedegaard (billedet) meldes dræbt. KLIK for billede af den formodede attantatmand og nu dræbte. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix
Den eftersøgte attentatmand i drabsforsøget på Lars Hedegaard (billedet) meldes dræbt. KLIK for billede af den formodede attantatmand og nu dræbte. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Den formodede gerningsmand bag det mislykkede drabsforsøg på journalist og islamkritiker Lars Hedegaard i København rapporteres dræbt i Mellemøsten, skriver Politiken.

Det er en af verdens mest efterlyste danskere, Basil Hassan, der meldes dræbt i kamp – enten i eller på grænsen til Syrien.

Hans forældre har fået nyheden om hans død fra kilder i Mellemøsten, siger hans fætter Chadi El-Cheikh Hassan til Politiken.

Attantat på Hedegaard

Basil Hassan er herhjemme især kendt som den mistænkte for det mislykkede forsøg på at slå Lars Hedegaard ihjel.

Den 5. februar ringede en mand iført en postbudjakke på hos journalisten og fortalte, at han havde en pakke til ham.

Da Lars Hedegaard åbnede gadedøren på Pelargonievej på Frederiksberg, trak “postbuddet” en pistol og affyrede den.

Men han ramte ikke, og pistolen gik i baglås efter det første skud.

Lars Hedegaard (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016)
Lars Hedegaard (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016)

Efterfølgende blev Basil Hassan efterlyst internationalt, og han blev da også anholdt i Tyrkiet, men de tyrkiske myndigheder løslod ham igen – muligvis som led i en fangeudveksling med Islamisk Stat.

Stor furore om Basil Hassan

Basil Hassan – og især hans navn – har også været genstand for en del furore.

Manden har nemlig været beskyttet af navneforbud og har så i flere år været nævnt ved sine initialer, BH.

Dog har flere alligevel valgt at overtræde navneforbuddet – blandt andre offeret Lars Hedegaard selv, der i sin bog Attentat, har valgt at nævne BH’s fulde navn.

Forsøgt ophævet

Navneforbuddet har tidligere været forsøgt ophævet, men uden held.

Blandt andet har en dommer ved Retten på Frederiksberg fastslået, det netop skulle opretholdes på grund af ‘unødig krænkelse’.

22. november dukkede BS’s fulde navn så op på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside under efterlyste terrorister.

På den baggrund indbragte Radio 24Syv navneforbuddet for retten med anmodning om at få det ophævet.

Den anmodning har anklagemyndigheden støttet ved retsmødet i Retten på Frederiksberg mandag 28. november 2016, hvor der blev afsagt en kendelse, som ophæver det navneforbud, der siden 2014 har været nedlagt i sagen. Kendelsen blev af forsvarsadvokaten kæret til Østre Landsret med opsættende virkning.

Derfor valgte Københavns Politi så i december 2016 at efterlyse den formodede attentatmand, Basil Hassan, internationalt. Med navn og billede.

Formodentlig i udlandet

Jens Møller Jensen, politiinspektør ved Københavns Politi, var dog ikke sikker på, at en ophævelse af navneforbuddet vil øge chancerne for at fange Basil Hassan betragteligt.

– Der er noget, der tyder på, han er i udlandet. Han er jo tidligere anholdt i udlandet (Tyrkiet. red.) og der er ingen indikationer på, at han skulle være vendt tilbage til Danmark, sagde Jens Møller Jensen dengang til Newsbreak.dk.

Ingen kommentarer fra politiet

Oplysningerne om hans død støttes af en libanesisk avis, Al-Diyar, der beskriver en dansk Islamisk Stat-leders død ved fronten. Ifølge avisen er der tale om en dansk statsborger ved navn Basil H.H., skriver Politiken.

Hos Københavns Politi vil vicepolitiinspektør Jens Møller ikke kommentere avisens oplysninger.

– Jeg har kun hørt om det fra medierne, så det har jeg ikke noget at sige til, siger han.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har heller ingen kommentarer til oplysningen om Basil Hassans død, men henviser til Udenrigsministeriets Borgerservice.

Herfra lyder meldingen, at man har hørt forlydenderne om hans død, men at man hverken kan be- eller afkræfte oplysningen.

Det må, må man gå ud fra, betyde, at medmindre politiet afblæser efterlysningen af Basil Hassan, er den stadig aktiv.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS