Efterlader du bilen sådan? Det skal du ikke gøre

Nye tal viser, at alt for mange danskere slet ikke er klar over reglerne, når det drejer sig om at efterlade bilen i tomgang. Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hver tredje har efterladt bilen i tomgang og hver tredje danske bilejer har forladt sin bil, mens den står i tomgang.

Desværre ved hver femte ikke, at forsikringen ikke dækker, hvis bilen bliver stjålet i tomgang. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og som selskabet har offentliggjort i en pressemeddelelse.

Hvis man efterlader sin bil i tomgang, stiger risikoen for, at den bliver stjålet. Men hver tredje danske bilejer har alligevel ladet bilen stå i tomgang og efterladt den ude af syne.

Og det kan blive en dyr oplevelse, fordi kaskoforsikringen ikke dækker, hvis bilen bliver stjålet, når man forlader den med nøglen i.

– Hvert år ser vi desværre eksempler på, at biler bliver stjålet, fordi de står i tomgang. For ligegyldigt om man efterlader sin bil i tomgang eller med nøglerne i tændingen på en tankstation, foran bageren eller i indkørslen, så øger det risikoen for, at bilen kan blive stjålet. Og det er det, man i forsikringsbranchen kalder for grov uagtsomhed. Og så dækker forsikringen ikke, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Se i galleriet over artiklen og find ud af, hvor mange danskere, der overtræder loven på forskellige måder. Nogle vil sandsynligvis overraske dig. Det kan endda være, du er en af dem, der gør det dagligt – uden at vide, at du gør noget forkert?

9000 stjålne biler

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2016 stjålet næsten 9.000 biler i Danmark. Og selvom det er et stort fald fra mere end 14.000 stjålne biler i 2011, betyder det stadig, at der hver dag i gennemsnit bliver stjålet næsten 25 biler. Desværre ved altså hele hver femte bilejer ikke, hvordan forsikringen dækker, hvis bilen stjæles, mens den står i tomgang.

– Det er en unødvendig risiko at efterlade bilen, så tyven har let adgang til den. Mange vil nok blive overraskede over, hvor hurtigt det går, når en biltyv har spottet et let bytte. Derfor er det rigtig uklogt at efterlade bilen med motoren i gang. Risikoen for at tyven stjæler ting fra bilen eller kører af sted med den stiger nemlig, hvis den er for let at stjæle, siger Henrik Sagild.

Det er ulovligt

Det er ikke bare dumt at efterlade sin bil som et let bytte for tyvene. Det er rent faktisk også ulovligt.

Det måtte en borger fra Sønderjylland sande.

I 2015 observerede en politipatrulje fra Syd- og Sønderjyllands Politi en nat en bil, der holdt med motoren i tomgang. Den var hverken låst eller under opsyn.

Patruljen observerede bilen i flere minutter, før man valgte at stoppe og aflåse bilen. Der blev lagt en seddel til ejeren om, at han kunne henvende sig på Aabenraa Politigård for at få udleveret sin nøgle.

Nøglen blev senere afhentet, og manden sigtet for overtrædelse af regler omkring standsning og parkering.

Tomgang ved opsyn

I Danmark er der også helt bestemte regler, du skal følge, hvis din bil går i tomgang. En række af landets kommuner har nemlig indført regler for, hvor langt tid man må holde i tomgang uden at være ude i trafikken.

Tidsfristen er et minut, med få undtagelser på op til tre minutter. Overtræder man dette, risikerer man altså en bøde.

Powered by Labrador CMS