Efter sommervarmen: Sådan gør du boligen til lukket land for rotter

Spær rotternes vej ved at efterse ruterne op til taget, ind i boligen og på grunden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det varme vejr får rotterne til at lede efter vand. Og det kan få dem til at søge mod boligen. Det gælder derfor om at have styr på sin rottesikring.

Kirsten Dyhr-Jensen, som er biolog og arbejder med rottebekæmpelse i Aalborg Kommune, fortæller, at antallet af rotter er steget markant siden 2011.

I Aalborg Kommune har de dog ikke oplevet en kæmpe stigning fra sidste år. Men det kan stadig nå at komme.

– Vi ser typisk, at det boomer omkring september i forbindelse med høst, og når vejret bliver dårligere, så rotterne trækker indenfor, fortæller hun.

Inden da er det vigtigt at have klaret sin rottesikring.

Punkt 1: Taget

Taget er det første punkt på afkrydsningslisten for en god rottesikring. For er de først kommet herop, har de gode muligheder for at komme ind i boligen, fortæller Tue Patursson, som er byggeteknisk ekspert hos Bolius.

– Man kan få rottespærrer i nedløbsrørene. Man indsætter et stykke, som er bredere, for så kan de ikke stemme ryggen mod røret og klatre opad. Det er simpelt og effektivt. Det kan man godt selv indsætte, fortæller Tue Patursson.

– Man bruger et lignende princip i kloakrørene, men der skal man have en autoriseret vvs’er til at installere det, tilføjer han.

Udluftningsrør fra toiletter og kloakker kan også være en vej for rotterne op til taget. Der råder Tue Patursson til at sætte net på toppen af udluftningsrøret.

Punkt 2: Træer og buske

Hvis man har stort buskads eller træer tæt ved eller op ad huset, skal man være opmærksom på, at det også kan være en rotterute op på taget.

– De kan hoppe temmelig langt. Og hvis de kan nå hen til tagrenden, så er de inde. De skal kun bruge et hul på to centimeter. Det er der mange muligheder for ved taget – særligt ved ældre huse, siger Tue Patursson.

Punkt 3: Døre og vinduer

Så er listen kommet til de naturlige veje ind i boligen – altså døre og vinduer både i bolig og kælder.

– Det er jo svært at lukke alt, når det er så varmt. Men man skal vide, at selv om det er fristende at lade alt stå åbent om natten, så er rotterne natdyr, og så giver man dem en åbning ind, siger han og tilføjer:

– Det er bedre at lade vinduer stå åbne end døre, men det er ikke en garanteret løsning, fordi de kan hoppe og kravle.

Punkt 4: Klokakker

Gå også boligen efter, der hvor der er kontakt til kloakken.

– Sørg for at gøre vandlåse under håndvaske rene hver eller hver anden måned. Så der ikke sidder snask og madrester dernede, for det er lig med mad for rotter, siger Tue Patursson.

Han råder også til, at man ved ældre huse overvejer at få fastmonteret gulvristene. For hvis man selv kan vippe risten op, så kan rotten også.

5 ting du ikke vil vide om rotter

1. Formerer sig som rotter: Et enkelt rottepar kan blive til 800 rotter på et år under gunstige forhold.

2. Bærer rundt på dødbringende sygdom: Rotter bærer rundt på en masse sygdomme, men der er især én der er dødsensfarlig. Det er Leptospirose-bakterien, også kendt som Weils syge. Den smitter især gennem rottens urin. Uden behandling kan man risikere at dø på grund af nyre- og leversvigt.

3. Kæmperotter: Den brune rotte, som vi har flest af i Danmark kan blive helt op til 55 centimeter lang fra snude til halespids og veje over et halvt kilo.

4. Knivskarpe tænder: Rotter kan gnave sig igennem alle materialer, der er blødere end marmor. Der er endda historier med folk, der er blevet bidt af rotter midt om natten, uden at have mærket det. Typisk bider rotter dog ikke, med mindre de føler sig truet.

5. Kan komme ind overalt: En rotte kan komme igennem et hul på kun to centimeter. Den kan også nemt kravle på lodrette flader, samt hoppe op mod en meter lodret.

Kilde: Tv2 Lorry

Er rottesikring ikke nok? Klik igennem galleriet for at se, hvad du skal gøre, hvis du ser rotter eller tegn på rotter.

Kilde: borger.dk.

Powered by Labrador CMS