Efter kæmpe invasion: Ubehagelige kryb plager igen boligblokke

Flere lejligheder i Esbjerg Kommunes boligblokke på Gl. Vardevej er plaget af væggelus.

Foto: Google Street View/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I 2014 gik det helt i Esbjerg Kommunes boligblokke på Gl. Vardevej. Alle beboere måtte ud, tøj skulle vaskes, møbler sættes i kæmpe frysere i dagevis og 150 lejligheder måtte sprøjtes og rengøres. Årsagen var, at væggelus i stor stil havde invaderet boligblokkene, der huser mange af Esbjergs socialt udsatte personer. Nu er den så gal igen, og kommunen vil sørge for at komme de blodsugende skadedyr til livs, før det går helt så galt. Det skriver jv.dk.

Væggelusene er nemlig vendt tilbage i flere lejligheder i boligblokkene, og sagen skal nu drøftes af kommunens social- og arbejdsmarkedsudvalg. Det fortæller formand for udvalget, løsgænger Henrik Vallø til jv.dk.

– Der har jo nok været nogle få tilfælde gennem længere tid, men det er også rigtigt, at det ser ud til, at det kan blusse op igen – og i større omfang, end vi i første omgang har antaget. Vi er så at sige på sagen, men jeg kan ikke sige meget mere, før mødet er holdt, siger Henrik Vallø.

“Oppe på lakridserne”

Kommunen oplyser, at der lige nu er tre lejligheder, hvor et skadedyrsbekæmpelsesfirma er sat på sagen.

Boligforeningen DAB administrerer blokkene for Esbjerg Kommune, og herfra siger driftschef  Freddy Østergaard, at man er “oppe på lakridserne”.

Væggelus

  • Væggelusen (Cimex lectularius) er en tæge og har som alle andre tæger en sugesnabel. De fleste tæger bruger sugesnabelen til at suge plantesaft, men væggelusen er en af de få tæger, der lever af blod.
  • Den voksne væggelus kan blive op til 1 cm lang, og kroppen er meget fladtrykt afhængig af, hvornår den sidst har suget blod. Farven er nærmest rødbrun. Man mener, at væggelusen har fulgt os helt fra vore forfædres huletilværelse.
  • Væggelusene spredes ganske overvejende med tøj, bagage og ikke mindst med bohave. De kan dog også i visse tilfælde selv vandre fra lejlighed til lejlighed langs rør mm.
  • Konstaterer man væggelus, har man – såfremt man er lejer – pligt til straks at melde det til udlejeren, der efter lejeloven skal sørge for udryddelsen. Undlader man dette, og breder dyrene sig i ejendommen, kan man pådrage sig et alvorligt erstatningsansvar.
  • Væggelus er lyssky; om dagen sidder de gemt i revner og sprækker, men om aftenen kommer de frem for at opsøge byttet, som de sandsynligvis finder ved at gå efter varmen. De foretrækker menneskeblod, men kan suge på andre dyr

Kilde: Skadedyrlaboratoriet, Aarhus Universitet

– Lige nu føler jeg, at vi har et håndterbart, mindre problem, men vi er selvfølgelig på vagt, for væggelus findes også i andre boligejendomme i området, og DABs lejere og lejerne de andre steder kommer jo hos hinanden. Så hvis ikke indsatsen er massiv og koordineret, så bliver det svært at styre, siger han til jv.dk.

 

Powered by Labrador CMS