Efter genåbning: Det uundgåelige er sket
Smittetrykket er steget i takt med fase 1 i genåbningen af flere samfundsfunktioner, konkluderer Statens Serum Institut.
Smittetrykket er steget i takt med, at genåbningen af Danmark blev indledt i midten af april med børnehaver og små skoleklasser samt enkelte liberale erhverv som frontzonerne. Det konkluderer Statens Serum Institut (SSI) i en rapport offentliggjort torsdag.
Her i kan man læse, at det så omtalte smittetryk er steget fra 0,6 til 0,9. Oplysningen kommer dagen efter, det i Folketingssalen blev præsenteret, at danskerne havde ageret flot og med succes fået banket smittetrykket så langt ned, at fase 2 af genåbningen er på vej.
SSI har fulgt smittetrykket siden begyndelsen af epidemien i Danmark, og der blev her hjemme – efter nedlukning af samfundsfunktioner og handelsliv – hurtigt noteret et hastigt fald i smittetrykket, der altså nåede det hidtidige minimum på 0,6.
Det er vigtigt at notere sig, at smittetrykket først er relevant efter cirka 14 dage. Forstået på den måde, at man først kan aflæse effekten af et tiltag, når der er gået 14 dage, tilsvarende den tid, coronavirus opholder sig i kroppen.
Påskesmitte
Årsagen til, at SSI derfor præsenterer tallene nu, er ikke overraskende, at det er 14 dage siden den frygtede påske. Altså har det først nu været muligt at aflæse, hvordan danskerne har håndteret påske – og genåbningens fase 1.
Smittetrykket faldt til under 1 i perioden, hvor marts blev til april – og deraf kan man anskue, at smitten blev begrænset særdeles meget i forbindelse med “nedlukningen”, der fandt sted midt i marts. Det var altså da, at epidemien vendte i Danmark.
Derefter faldt smittetrykket yderligere og stabiliserede sig på omkring 0,6 i perioden 10. til 14. april. Ifølge SSI er der ingen tegn på, at smittetrykket falder i samme grad, som vi så før perioden med påsken. Til gengæld kan man læse, at:
“Der er dog ikke tegn på, at der er en egentlig acceleration af epidemien, idet det beregnede R (smittetryk, red.) ind til videre er lidt under 1”.
Folk dør af det
Der har været gang i udgivelsesfrekvensen hos SSI, der også har udgivet en anden rapport baseret på analyser af en række af de danske i alt 452 dødsfald, hvor afdøde har været smittet med coronavirus.
Al den tid, corona-dødstallene er blevet opgjort, har vi kunnet læse, at en betydelig overvægt af de døde personer har haft underliggende sygdomme, men i denne nye rapport kommer en vigtig konklusion.
Her kan man nemlig med en vis interesse læse, at det i 276 ud af 277 dødstilfælde er enten “sandsynligt, eller kan ikke udelukkes, at Covid-19 var årsag eller medvirkende årsag til døden”. Altså, kan det godt lade sig gøre at dø “af corona”.
SSI medtager alle personer, der er døde op til 60 dage efter positivtest for smitte med coronavirus, i statistikken over døde med coronavirus. Dermed vil der være tilfælde, hvor personer dør af noget helt andet, men stadig figurerer i statistikken.
Indlæggelser
Konklusionen i smittetryk-rapporten er, “at antallet af indlæggelser som følge af Covid-19 i Danmark nu er stabiliseret på cirka 20-40 indlæggelser om dagen”, skriver SSI torsdag. I alt er der på nuværende tidspunkt 255 indlagte.
62 er indlagt på en intensiv afdeling. Det er et fald på fire, mens 50 er i respirator, det samme tal som onsdag.
Med undtagelse af enkelte mindre udsving, er antallet af indlæggelser faldet støt i en lang periode. 9158 er bekræftet testet positive for coronavirus.