Ebola er også hård for økonomien
Investorerne flygter fra de lande, hvor den farlige sygdom hærger. Det er foruroligende, siger udviklingsbank.
Dødstallet under ebolaudbruddet i det vestlige Afrika nærmer sig nu 1500, men sygdommen er ikke bare hård mod befolkningen. Ved siden af den menneskelige krise følger også en økonomisk, skriver den svenske avis Dagens Nyheter om de værst ramte lande: Sierra Leone, Liberia og Guinea.
Frygten for at blive smittet af den farlige virussygdom får udenlandske investorer til at forlade landene, og de tager deres personale med, siger Den Afrikanske Udviklingsbank.
– Indtægterne går ned, valutakurserne svækkes, markederne fungerer ikke, flyselskaber stopper, projekter udskydes, forretningsfolk rejser væk – det er meget, meget foruroligende, siger bankens chef, Donald Kaberuka, i et interview med Reuters.
I Sierra Leone er der nu registreret eboladødsfald i 12 af de i alt 13 regioner, og onsdag rådede den franske regering sine borgere til at holde sig væk fra Sierra Leone og Liberia. Desuden blev flyselskabet Air France opfordret til at indstille sine ruter til Sierra Leones hovedstad, Freetown.
Flere lande i regionen har lukket sine grænser eller skærpet kontrollen for at forhindre sygdommen i at sprede sig, og den normale trafik af mennesker og varer er bremset op.
Bønder er mange steder forhindret i at transportere deres varer til markedspladserne i byerne, og i Sierra Leone er den økonomiske aktivitet mindsket med omkring 30 procent, skriver BBC.
I Guinea regner Verdensbanken nu med en vækst på 3,5 procent i stedet for 4,5 procent som følge af sygdommens negative påvirkning.
I Liberia, der efter afslutningen på en blodig borgerkrig i 2003 var ved at komme på fode igen, risikerer ebolaudbruddet at sætte udviklingen i stå. Mange virksomheder opfordrer deres ansatte til at holde sig hjemme, og det rammer produktionen.
Andre mineselskaber i Liberia har flyttet deres udenlandske eksperter til andre lande og helt indstillet produktionen.
Og minerne kan komme til at ligge stille i lang tid, fordi ebolaudbruddet lader til at være ude af kontrol.
Onsdag sagde Tom Frieden, direktør for USA’s sundhedsstyrelse (CDC), under et besøg i Liberia:
– Det er endnu værre, end jeg havde frygtet.
/ritzau/