E-Boks brugt i svindel

Klik for alt i verden ikke på linket.

Offentliggjort Sidst opdateret

Kender du ‘Mit digitale selvforsvar’?

Det burde du måske – for her bliver der dagligt advaret mod svindlernes forsøg på at lokke penge ud af dig.

Og dette er netop sådan en advarsel.

‘Mit digitale selvforsvar’ skriver, at det har modtaget flere tips om forskellige mails – såkaldt phishing – der ser ud til at stamme fra e-Boks (se eksempel i galleri over artiklen. Her kan du også se andre svindelforsøg).

Her prøver svindlerne at få dig til at klikke på et link i mailen. Det gør de ved blandt andet ved at skrive, at der er foretaget et uautoriseret login på din konto – eller der er problemer med fakturering.

Der bedes også om, du sender billeder af dit pas eller kørekort – noget, du selvfølgelig aldrig skal gøre.

“Klik ikke på linket. Svindlerne er ude efter dine personlige informationer – inklusiv dine NemID-oplysninger”, skriver ‘Mit digitale selvforsvar’.

Derudover fortælles også, at du altid skal tilgå din digitale post i din browser via www.digitalpost.dk eller www.eboks.dk. Du kan selvfølgelig også benytte de officielle apps.

Ikke noget nyt

Sikkerhedsekspert og medstifter af sikkerhedsfirmaet CSIS Peter Kruse har tidligere fortalt til Newsbreak.dk, at phishing-beskeder eller mails ofte forsøger at udnytte store virksomheders navne, som er kendte og har en høj troværdighed.

– Svindlere forsøger at udnytte brands, vi som forbrugere har tillid til. I Danmark handler vi meget på nettet, og modtager vi eksempelvis en mail fra “Netflix” på korrekt dansk, hvor firmaet oplyser, at vi skal opdatere betalingskortoplysninger, så ved svindlerne, at nogle gør det, fortalte Peter Kruse.

Mit digitale selvforsvar

Mit digitale selvforsvar er en app udgivet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Formålet med appen er, at give forbrugere mulighed for at gennemskue fup og svindel på nettet og undgå at blive ofre for it-kriminalitet.

Har man appen installeret på en Iphone eller Android-telefon, får man mulighed for at modtage advarsler, der handler om aktuelle trusler. Truslerne er af vidt forskellig karakter og kan både være falske sms’er, falske mails og forskellige former for phishing-angreb, fuptelefonopkald og meget, meget andet.

Ifølge dem, der står bag appen, sendes advarslerner ud på baggrund af oplysninger leveret via samarbejdspartnere. Disse partnere er blandt andet politiet, banker, Forbrugerombudsmanden og andre.

Man har også selv mulighed for at sende tips ind via appen, og viser disse tips sig at være korrekte, kan også de indgå i beslutningen om at advare om en ny form for svindel, der huserer på nettet.

Appen byder også på guides og tips til, hvordan man beskytter sig selv på nettet, og hvad man skal gøre, hvis skaden allerede ér sket.

Mit digitale selvforsvar på Apple Itunes.

Mit digitale selvforsvar på Google Play. 

Læs mere om Mit digitale Selvforsvar hos Tænk.

De falske beskeder kan også se ud som om, de kommer fra en offentlig myndighed. Ofte ved udsendelsen af årsopgørelsen bliver indbakker landet over fyldt med særligt én mail, der ser ud som om, den kommer fra Skat og lover udbetaling af restskat.

– Vi har i sådan en situation allerede paraderne nede, fordi vi forventer at være i kontakt med Skat på den ene eller den anden måde, sagde Peter Kruse fra CSIS.

Powered by Labrador CMS