Dyster undersøgelse: Her er risikoen størst

Ny stor undersøgelse viser, at tiden lige efter indlæggelsen er særlig kritisk for selvmords­truede psykiatriske patienter.

Risikoen for selvmord er størst lige efter udskrivelse fra psykiatrien. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Psykiatriske patienter har langt højere risiko for at dø af selvmord end andre, og risikoen for, at en psykiatrisk ­patient tager sit eget liv, er størst den første uge efter ­udskrivelsen.

Men 6 procent af alle selvmord blandt mænd og 13 procent af alle selvmord blandt kvinder kunne undgås, hvis selvmord den første uge under indlæggelsen og den første uge efter udskrivelsen kunne begrænses til et niveau, der svarer til omfanget i den almindelige befolkning.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet ­Acta Psychiatrica Scandinavica, baseret på analyser af over seks millioner danskere over 15 år i perioden fra 1995 til 2016.

Studiet viser, at kvinder har 425 gange højere risiko for at dø af selvmord i den første uge efter udskrivelsen end kvinder generelt, mens mænd har 225 gange højere risiko for at tage deres eget liv i den første uge efter indlæggelsen end mænd generelt.

De seneste tal viser, at 430 mænd og 159 kvinder tog deres eget liv i 2018.

– Der er en meget høj selvmordsrisiko både under indlæggelse og efter udskrivelse ved alle psykiatriske diagnoser, men vores undersøgelse viser, at særligt mennesker med svær depression, angst og stresslidelser er udsatte. Tallet er for alt for højt, selvom vores undersøgelse også viser, at raten for selvmord i første uge efter udskrivelse er faldet med to procent om året i den periode, vi har undersøgt, siger artiklens hovedforfatter ph.d. og seniorforsker Trine Madsen fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse ved ­Psykiatrisk Center København.

En anden af forfatterne bag studiet, professor og over­læge Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center København, peger på, at det er helt afgørende med en bedre forebyggende indsats lige efter udskrivelsen, hvis antallet af selvmord skal ned.

Søg hjælp

Her får du fakta om selvmord og viden om, hvordan du søger hjælp.

2254 mænd og 792 kvinder valgte i årene fra og med 2010 til og med 2014 at tage deres eget liv. Det er godt 600 selvmord om året.

Livslinien fører hvert år mere end 14.000 samtaler med pårørende til folk, der overvejer at tage deres eget liv – folk, der overvejer at tage deres eget liv og folk, der er i færd med at gennemføre et selvmordsforsøg.

Du har mange muligheder for at få hjælp, hvis du overvejer at tage dit eget liv. Du kan ringe til Livslinien på 70 201 201 – din egen læge og mange, mange andre. Se eventuelt Livsliniens oversigt over rådgivningstilbud.

Er du pårørende til en, der har begået selvmord, findes der også foreningen Efterladte.dk.

 

– Patienterne tager deres eget liv på et tidspunkt, hvor personale og pårørende tror, at det nok skal gå. Det kan skyldes, at nogle patienter udskrives for tidligt, og at tilbuddene efter udskrivelsen ikke er fintmaskede nok. Hvis vi skal ændre billedet, skal der ske en fuldstændig systematisk opfølgning af patienterne efter indlæggelsen, ­siger Merete Nordentoft.

Powered by Labrador CMS