Dyrlæge: Vejsalt giver din hund poteskader

Mens vi andre er glade for, at isglatte fortove bliver saltet, så kan vejsalt give vores firbenede venner smertefulde skader i poterne.

I værste fald kan vejsalt forårsage så store skader i hundepoterne, at de skal syes, siger dyrlæge Mogens Brix Koldkjær. Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du for tiden må hive og flå i snoren for at få Fido til at gå med dig ud i vintervejret, så kan det faktisk være fordi, den har ømme poter. Vejsalt på gader og fortove kan nemlig få trædepuderne til at tørre ud og sprække, hvilket kan være meget smertefuldt for din hund.

Især hvis den efterfølgende træder på salt igen og får det ind i sår og revner, siger dyrlæge Mogens Brix Koldkjær til Ritzau Fokus. Han arbejder i DyrlægeRingen med ekspertise i smådyr.

– Forestil dig, at du selv er på Antarktis uden handsker, så vil du også få dybe fuger på dine hænder. På samme måde er det, når hunde har poterne i is og salt. Det kan give sprukne poter og åbne sår i de værre tilfælde, siger han.

Hjælp din hund

Anbefalingen lyder derfor, at hundeejere bør holde et ekstra øje med poterne i tiden med is på vejene og sørge for at holde poterne fri for salt, så de ikke bliver tørre.

Særligt fordi de lave temperaturer betyder, at spidse genstande som sten og glasskår ligger mere fast på vejene, så hundene lettere får dem op i trædepuderne, tilføjer Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

– Man kan måske prøve at tænke over, at hunden ikke skal gå hele turen på et saltet fortov, men at man får den ud på græs eller i snedriver, når der er mulighed for det, så den får saltet af poterne, foreslår hun.

Derudover er det vigtigt altid at tørre poterne af med lunken vand og at tjekke for rifter, når man kommer hjem fra gåturen. Finder du i den forbindelse dybere sår, er det vigtigt at kontakte dyrlægen hurtigst muligt. I yderste konsekvens skal poterne nemlig syes, forklarer dyrlæge Mogens Brix Koldkjær.

– Hvis der kommer dybe poteskader, så skal man ikke gå og tænke, at det nok går over. Sår og flænger skal helst syes hurtigst muligt, hvis de skal hele fint igen, siger han.

Ligesom os mennesker kan hunde desuden også i visse tilfælde have det svært med kulde generelt, understreger Lise Lotte Christensen. Derfor er det en god idé at holde øje med, om din hund fryser, når den er udenfor.

– Det vigtigste er, at hunden holder sig i bevægelse, når du går med den, så du for eksempel ikke falder i snak og står stille med den i for lang tid. Hvis du undgår det, vil de fleste hunde kunne klare vejret, siger Lise Lotte Christensen.

Sådan undgår du saltskader på hundepoterne

– Smør potevoks på poterne et kvarter før gåturen.

– Sørg for, at din hund går i græs eller på snedriver, når det er muligt.

– Klip eller trim pelsen mellem trædepuderne, hvis din hund er langhåret. Så undgår du, at salt sætter sig fast.

– Vask eller aftør poterne med lunkent vand efter hver eneste gåtur og tør dem efterfølgende med et håndklæde.

– Smør med potevoks efter gåturen, hvis din hund har fået rifter.

– Kontakt dyrlægen, hvis din hund har fået sår i trædepuderne.

Typisk vil det være hvalpe, ældre og svage hunde, der har brug for et decideret hundedække, ligesom også tyndhårede hunde kan fryse.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS