Dyreetisk Råd kræver forbud mod cirkuselefanter

Foto: Finn John Carlsson/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Et liv som artist i et omrejsende cirkus er ikke et godt liv for en elefant.

Sådan lyder meldingen fra såvel formanden for Det Dyreetiske Råd som Dyrenes Beskyttelse, der ikke alene vil have elefanter, men også søløver og zebraer forbudt som cirkusdyr.

Næsten 30.000 danskere er enige og har siden april skrevet under på en online-underskriftindsamling, hvor Dyrenes Beskyttelse kræver, at elefanter, zebraer og søløver akkurat som andre vilde dyr bliver forbudt i cirkus herhjemme. Siden 1960erne har de tre arter været de eneste vilde dyr, det er muligt at bruge i cirkus i Danmark.

Debat om vilde dyr i cirkus blusset op

Debatten om vilde dyr i cirkus i Danmark er blusset op igen, efter at tre elefanter fra Cirkus Arena i sidste weekend i Karrebæksminde på fri fod skabte panik og blandt andet trampede på en bil. Elefanterne løb ophidsede rundt mellem de mange tilskuere, der var mødt op for at se tykhuderne tage deres årlige bad ved stranden i Karrebæksminde.

Ifølge formanden for Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst, har vilde dyr »ikke noget at gøre i et omrejsende cirkus«. Dels er det svært at tilbyde dem ordentlige forhold, når de er på turne. Dels kan elefanter være farlige, når de opfører sig som i Karrebæksminde.

»Og så bruger man de vilde dyr til et formål, der ikke helliger midlet. Man gør dem til klovne og artister. Man respekterer jo ikke dyrene, som de er. Man formidler ikke, hvor fantastisk et dyr elefanten er på sine egne præmisser. Man formidler, hvad det kan på menneskers præmisser. Det er ikke naturligt,« siger han.

Men er en elefant ikke et domesticeret dyr på samme måde som for eksempel en hest, der gerne må bruges i cirkus?

»Elefanter er ikke domesticerede. De er trænede. For at være domesticerede skal de have været gennem en målrettet avlsindsats generation efter generation, hvor der er blevet avlet efter helt bestemte egenskaber såsom at fjerne frygten for mennesker. Selv om en elefant er tæmmet, er den ikke domesticeret,« forklarer han.

Derfor er det noget andet med en hest?

»Ja, den er frembragt med det mål for øje at tjene os mennesker i et vist omfang,« siger Bengt Holst, der også er videnskabelig direktør i Københavns Zoo.

Dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Jensen, ser det som et udtryk for traditioner, at der stadig er vilde dyr i danske cirkus.

Hun anerkender, at det ikke er dokumenteret, at cirkuselefanter lider overlast. Men, som hun siger, så »udsætter hyppige transporter, begrænset plads, nye steder og nyt publikum med nye reaktioner alt andet lige dyrene for et eller andet stressniveau«.

»Vilde dyr har grundlæggende ikke noget at gøre i et cirkus, fordi de ikke kan få deres adfærdsmæssige behov for bl.a. plads opfyldt på en ordentlig måde,« siger dyrlægen.

Tre cirkuselefanter tilbage

Der er tre cirkuselefanter tilbage i Danmark. De tilhører Cirkus Arena, der også har en flok zebraer og nogle søløver. Elefanterne er midt i 20erne. De er i sin tid købt af italienske cirkusfolk, og når de engang går bort, kommer der ikke nye til. Det er i dag så godt som umuligt at skaffe nye cirkuselefanter, oplyser chef for administration- og turneplanlægning, Klaus Jochumsen.

Han forklarer, at »dyr og cirkus er to sider af samme sag«. Derfor skal elefanter ikke forbydes.

»Hvis der ikke er elefanter, er det som at pille næsen af klovnen,« siger han:

»Vi behandler vores dyr godt, vi elsker dem og er lige så glade for dem, som folk er for deres hunde og katte.«

Klaus Jochumsen understreger, at Cirkus Arena lever op til alle krav om regler for dyrevelfærd.

»Vi vil beholde vores elefanter, så længe det er lovligt at optræde med dem, og det er det heldigvis,« siger han.

Han anerkender, at mange danskere har skrevet under på et forbud mod vilde dyr i cirkus. Men han noterer sig også, at »en halv million danskere går i cirkus om året og elsker det«, og at »spurgte man dem, ville man nok få et andet svar«.

Powered by Labrador CMS