Dyr brug af telefon i udlandet kan være fortid
Mandag vil det stå klart, om priserne for at bruge sin telefon i udlandet helt forsvinder
Efter måneders armvridning vil det på mandag stå klart, om priserne på at bruge sin telefon og sin PC i udlandet allerede fra næste år vil få et ordentligt tryk nedad og dernæst helt afskaffes fra 2017 – mere end et år, før der ellers var lagt op til.
På mandag mødes nemlig det lettiske EU-formandskab med Europaparlamentet i forsøget på at få en aftale på plads. Parlamentet stemte allerede i 2014 for, at de såkaldte roamingpriser helt skulle forsvinde med udgangen af 2015, så man i alle 28 EU-lande bruger sin telefon og dataforbindelse til samme pris som derhjemme.
Dansk støtte til afskaffelse
Danmark har bakket op bag at få roaming afskaffet så hurtigt som muligt, men navnlig i sydeuropæiske lande har der været modstand, fordi turismestrømmen er så stor, at indtægterne fra roaming skæpper godt i kassen hos teleselskaberne her. I andre lande længere nordpå frygter man, at en afskaffelse vil betyde højere tale- og datapriser i hjemlandet.
Ifølge Berlingskes oplysninger går man nu efter at afskaffe roaming i 2017, sandsynligvis omkring sommerferiens begyndelse, men allgerede i 2016, formodentlig til april, vil EU tvangssænke priserne markant, nemlig til den pris, som teleselskaberne internt afregner med hinanden til. Det skulle i praksis opleves som omkring 70 procent lavere priser end nu for den almindelige turist.
EU har siden juni 2007 hvert år kappet noget af roamingpriserne, i 2014 for første gang også af datapriserne, men i år bliver første gang, at der ikke sker et prisfald. Det er priserne fra 2014, der fortsat vil gælde. Dermed koster det fortsat op til 1,77 kroner i minuttet at ringe fra sin telefon og 0,46 kroner i minuttet at blive ringet op. Den maksimale SMS-pris er dermed også fortsat 0,55 kroner pr. sendt SMS, mens det som altid er gratis at modtage en besked. Dataprisen, som sidste år fik et ordentligt gok nedad, forbliver også den samme, nemlig 1,86 kroner pr. megabyte data – og det er hurtigt brugt.
Vil holde øje med prisstigninger
Årsagen er, at den seneste aftale om tvangssænkning, som blev indgået i 2012 under det danske EU-formandskab, kun gjaldt til 2014, fordi man forventede at have løst problemet forinden. Det skete som bekendt ikke, og i de seneste måneder har det været talt om, at det først ville blive i 2018, at man ville kunne rejse og roame frit uden ekstrabetaling ved kasse 1.
Priserne gælder i de 28 EU-lande samt i Norge, Island og Liechtenstein, der – selv om de ikke er medlemmer af EU – har valgt at følge med EU-lovgivningen også her.
Når roamingen afskaffes, bliver det op til de nationale telemyndigheder – i Danmark er det Erhvervsstyrelsen – at se til, at teleselskaberne ikke benytter anledningen til at hæve priserne i stedet på de danske abonnementer.
I praksis er der intet teknisk, der tilsiger de høje roamingpriser.