Dyr ældremad: Svage har sorteper
De økonomisk svagest stillede ældre skal have mere at gøre godt med i hverdagen, mener Danske Seniorer.
Det giver ikke mening at kritisere kommunerne for, at prisen på maden på plejehjem i en række kommuner er blevet sat op, efter at der i 2009 blev indført et månedligt prisloft på 3000 kroner.
Der er i stedet behov for at se på, hvordan de fattigste ældre sikres et større rådighedsbeløb. Sådan lyder meldingen fra foreningen Danske Seniorer.
Jyllands-Posten skriver lørdag, at en række kommuner har hævet den månedlige brugerbetaling for maden på plejehjem, efter at VK-regeringen i 2009 indførte et loft, der skulle sikre imod prisstigninger på ældremad.
Tre ud af fire kommuner kræver således det maksimale 3374 kroner eller lige i underkanten, hvilket er beløbet i dag, da det er blevet reguleret op siden 2009.
– Det er noget pjat at diskutere, om prisen skal være 2500 kroner eller 3400 kroner. Det skal også ses i relation til en høj husleje for at bo på plejehjem, siger Arne Rolighed, der er næstformand for Danske Seniorer.
De samlede udgifter for at bo på plejehjem, skaber dog en presset økonomi for de plejehjemsbeboere, som udelukkende har folkepensionen at rutte med, påpeger Arne Rolighed.
– Prisen for at bo på plejehjem er et problem for alle de ældre, der ikke fik del af friværdien i boligerne og arbejdsmarkedspensionerne. Den gruppe står tilbage med en elendig økonomi til deres alderdom, hvor der ikke er mange penge til fornøjelser. De sidder tilbage med sorteper, siger han.
Danske Seniorer mener, at man i stedet er man er nødt til at diskutere grundlæggende ændringer af pensionssystemet.
– De velstillede kunne godt overlade folkepensionen til de økonomisk svagest stillede. Målet må være, at de svagest stillede pensionister skal have mindst 100 kroner om dagen til rådighed til at forsøde tilværelsen, når de faste udgifter er betalt, siger Arne Rolighed.
/ritzau/