Du sparer penge på det varme vejr
2014 bliver et rekordvarmt år, og det betyder flere penge mellem hænderne, når varmeregning skal betales.
Massere af solskinstimer i oktober og en lun november giver varmeregningen et ordentlig nøk nedad.
Tal fra Danmarks Metrologiske Institut viser, at 2014 tegner til at blive Danmarks varmeste år siden 1874. Prognoserne peger på, at 2014 bliver en hel grad varmere end normalen med en gennemsnitstemperatur mellem 9,6 og 9,8 grader. Det giver en billigere varmeregning end normalt.
– Når det er den ene grad varmere, skal man bruge meget mindre energi for at varme huset op. Og det er noget, der kan mærkes på varmeregningen, siger Hans Mathiesen, der er energirådgiver hos AffaldVarme Aarhus, til Newspaq.
Hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, der dækker 98 procent af varmeforbruget i hovedstaden, regner man med, at det varme vejr giver besparelser på cirka 12 procent for den enkelte husstand.
– Det betyder, at en gennemsnitlig bolig med et forbrug på 18 megawatt timer, vil komme til at spare lige under 2000 kroner på varmeregningen i år, fortæller Morten skov, der er chefingeniør hos HOFOR, til Newspaq.
Det er dog ikke alle, der kan se frem til de store besparelser. Ifølge Hans Mathiesen kommer den endelig varmeregning meget an på den enkeltes omgang med radiatorerne.
– Besparelserne har rigtig meget at gøre med forbrugeradfærden. Så man kan ikke forvente at få en masse penge igen, hvis man fyrer for åbne vinduer, eller holder saunalignende tilstande i stuen, siger Hans Mathiesen.
Det er kun på opvarmningen, at det varme vejr sænker varmeregningen. For det varme vand bliver der ikke brugt mindre af, og andre faste afgifter, som at vedligeholde rør, bliver ikke påvirket af en ekstra varmegrad.
– Nogle har andre faste afgifter, end vi har i København, og det spiller selvfølgelig meget ind på det beløb, man skal betale. Men generelt har man skullet bruge 20 procent mindre energi til opvarmning, så langt de fleste kan se frem til en lavere varmeregning, siger Morten Skov til Newspaq.
Også i Aarhus er man tæt på at garantere en billigere varmeregning som følge af rekordåret.
– Hvis ikke man opnår en besparelse i en eller anden grad, så er der grund til at kigge lidt nærmere på, hvordan ens varmeanlæg er skruet sammen, eller også skal man se lidt nærmere på ens forbrugeradfærd, understreger Hans Mathiesen.
2014 kommer til at slå den seneste varmerekord fra 2007 med op til 0,3 grader. I alt er den gennemsnitlige temperatur steget fra 7,2 grader i 1800-tallet til en gennemsnitlig temperatur på 8,7 grader i den 21. århundrede.
Newspaq