Du skal vide dette før du retter årsopgørelsen

Det er første gang, et nyt skatteværktøj tages i brug.

Offentliggjort Sidst opdateret

Skattestyrelsen har i år åbnet tidligt op for årsopgørelsen, og du har siden fredag haft mulighed for at undersøge, om du skal have penge tilbage i skat. Hos Skattestyrelsen ved man godt, at den slags kan give anledning til rigtig mange spørgsmål, og det er man forberedt på.

– Der har allerede været enorm interesse for at se årsopgørelsen siden den blev tilgængelig i går aftes. Vores medarbejdere sidder parat hele weekenden til at besvare generelle spørgsmål på Facebook og Twitter. Her i weekenden tester vi systemerne. Det betyder, at systemerne kan køre ustabilt eller at der kan være begrænset adgang fra udlandet, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

2019 er i øvrigt året, hvor Skattestyrelsen har taget et nyt værktøj i brug. Det er baseret på såkaldt maskinlæring, og det har til formål at fange folk, der vil snyde med deres årsopgørelse. Værktøjet holder øje, når folk retter i deres årsopgørelse for 2018, og hvis man eksempelvis pludselig indberetter store fradrag på aktier, skal værktøjet kunne opdage det.

– Igen i år styrker vi kontrollen ved fordøren, altså inden pengene udbetales. Det er altid lettere, end at skulle have dem retur igen. Den nye model kan overskue enorme datamængder og er i stand til løbende at gennemgå de årsopgørelser, der dannes. Dermed får vi et nyt værktøj til at identificere de årsopgørelser, der skal have et ekstra manuelt tjek – uanset om det drejer sig om simple fejl eller forsøg på snyd, siger  Karoline Klaksvig i en pressemeddelelse.

Er der tegn på snyd med en årsopgørelse, bliver Skattestyrelsen automatisk underrettet, og en ansat kan så tage manuelt fat og gennemgå årsopgørelsen grundigt for at sikre, at alt er, som det skal være.

Flere værktøjer

Det betyder også, at der er flere forskellige digitale værktøjer i gang, når du er inde og se på din årsopgørelse. Der findes både digitale stopklodser, der stopper dig, hvis du er ved at indtaste noget forkert. Det nye kontrolværktøj opdager til gengæld mønstre og atypisk adfærd, man skal være opmærksom på hos Skattestyrelsen.

Du kan i galleriet til denne artikel se, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du gennemgår din årsopgørelse.

Powered by Labrador CMS