Du skal selv betale firma-julefrokosten
Mere egenbetaling og billigere mad og drikke ved de danske firmajulefrokoster.
Badetøjet og passet er pakket væk for i år. I stedet begynder planlægningen af årets julefrokost at tage form. Skal det være traditionelt eller ekstravagant, skal det være ude i byen eller på kontoret. Og skal medarbejderne selv betale?
Knap hver fjerde dansker (24 pct.), som deltog i sidste julefrokost, beretter, at deres arbejdsplads har skåret i julefrokostbudgettet de seneste år.
På mere end hver anden (51 pct.) ”sparejulefrokost” er der indført hel eller delvis egenbetaling af festlighederne. Mens knap hver anden (44 pct.) sparer på mad og drikke ift. tidligere. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DFDS Seaways blandt 1.223 danske arbejdstagere.
Den offentlige sektor afholder flest ”sparejulefrokoster”
Det er specielt i den offentlige sektor, at de ansatte må bidrage økonomisk til deres julefrokost.
65 pct. af de offentligt ansatte, der har oplevet besparelser på firmajulefrokosten, fortæller således, at den tidligere betalte firmajulefrokost, nu betales helt eller delvist af egen lomme. Dette gælder blot 31 pct. af de privatansatte.
I den offentlige sektor er det således primært arbejdspladsens tilskud til julefrokosten, der er sparet væk. Mens de private virksomheder primært har skåret på udgifter til mad, drikke samt location ved den traditionsrige danske julefrokost.
– Hvad der er sparet, er tjent. Men jeg oplever, at man hellere må skære lidt i dagligdagens frugtordning og på chefernes firmabil end på julefrokosten. Den årlige julefrokost er hellig for mange. Det er måske den ene gang om året, hvor man ses med kollegerne uden for kontorets fire vægge, og det er derfor vigtigt, at man ikke skærer helt ind til benet. Og det behøver jo ikke at være dyr champagne og østers i rå mængder. Man kan sagtens give folk fornemmelsen af, at de bliver forkælet uden, at det behøver at være ekstravagant, mener Kevin Helsinghof, Country Manager hos DFDS Seaways, der hvert år huser mange julefrokoster på Oslobåden.
Når der spares på firmajulefrokosten, indføres der oftest hel eller delvis egenbetaling (51 pct.), eller der spares på mad og drikkevarer (44 pct.) Mere end hver fjerde virksomhed (28 pct.) har desuden valgt at spare på location, mens knap hver fjerde virksomhed vælger at spare ved at holde julefrokosten in-house fremfor ude i byen. Knap hver femte arbejdsplads (18 pct.) har desuden skåret på underholdningen.