Du risikerer at få kræft i munden, hvis du dropper tandlægen
Antallet af danskere, der får kræft i munden, er stærkt stigende. Også derfor er det en god idé at oppebære en vis frekvens udi tandlægebesøg. Det understreger Tandlægeforeningen, som lancerer en ny kampagne.
På to årtier er antallet af danskere, der får konstateret kræft i munden, steget med hele 43 procent.
Det viser nye tal fra Cancerregisteret, som Tandlægeforeningen har offentliggjort via en pressemeddelelse.
Kræft i munden dækker over kræftsygdom enten i mundhulen eller tungen.
Alene i 2016 fik 401 danskere konstateret kræft i munden, mens tallet i 1996 var på 280 tilfælde. Det svarer til en stigning på 43 procent.
Det kan give problemer resten af livet
Til sammenligning fik 336 kvinder konstateret livmoderhalskræft i 2016.
– Det er bekymrende, at flere danskere end tidligere rammes af det her. Kræftramte patienter, der har fået strålebehandling i hoved- og halsregionen, lider ofte af tandproblemer resten af livet, fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.
Problemerne efter stråler kan handle om synkebesvær, mundtørhed, infektioner i slimhinderne, huller i tænderne, skrøbelige kæbeknogler samt tænder, der smuldrer.
– Sygdommen kan også gå udover livskvaliteten, fordi mange har besvær med at tale og spise normalt. Men man har heldigvis gode muligheder for at blive helbredt, hvis sygdommen opdages tidligt af en tandlæge eller læge, fortæller formanden.
En fordel at besøge sin tandlæge
I næsten hvert tredje tilfælde er det tandlægen, der opdager de første tegn på forstadier til cancer eller reel cancer.
Derefter sendes patienten straks videre til yderligere udredning hos en specialtandlæge eller en speciallæge i hoved- og halskirurgi.
Tandlægeforeningen har netop sat en kampagne i værk, der skal sætte fokus på vigtigheden af at passe godt på sine tænder.
– At gå til tandlæge og opretholde en god tandsundhed handler om andet og mere end tandsygdomme. Tandlægen kan altså også se forandringer i munden, der i værste fald kan være tegn på alvorlig sygdom som cancer, understreger Freddie Sloth-Lisbjerg.