Du må ikke glemme dette når du kører over grænsen

Engang var det sådan, at du ikke kunne finde et dansk køretøj, uden at et ovalt klistermærke med bogstaverne "DK" optrådte i bagruden eller på bagsmækken. Kendingsmærket er obligatorisk, men er alligevel på vej ud.

Offentliggjort Sidst opdateret

“D”, “A”, “S” og “N”. Og ikke mindst “DK”. Kendingsmærket er obligatorisk!

Og vi kender godt flere af de særlige kendingsbogstaver, som biler, busser og lastvogne engang altid var udstyret med.

Placeret på bagsmækken eller i bagruden som bogstaver oven på en oval hvid bund af et klistermærke.

Sådan var det engang – og sådan er det faktisk stadigvæk.

Nummerplader fra EU i stedet for mærker

Det er nemlig fortsat lovpligtigt at udstyre sit køretøj med kendingsbogstavet – eller -bogstaverne – for det land, hvorfra man kommer.

En af årsagerne til, at der er blevet længere mellem de velkendte ovale klistermærker, det handler om, at de særlige EU-nummerplader, som blev indført for ni år siden, kan træde i stedet for klistermærket.

Så har man valgt en nummerplader med det blå EU-logo med de 12 stjerner, så behøver man altså ikke at montere de føromtalte kendingsbogstaver.

I hvert tilfælde ikke så længe, at man opholder sig inden for EU. Et køretøj fra et medlemsland, der kører i et andet medlemsland, skal ikke have det ovale mærke, hvis EU-nummerpladen er i hus.

Kender du alle kendingsbogstaverne?

Det betyder omvendt også, at kører man en tur til Norge eller Schweiz – og det sker jo – så skal den gamle lov overholdes.

Tildelingen af kendingsbogstaver – eller -koder – vedligeholdes af FN. Ordningen er en del af Geneve-konventionen om vejtrafik fra 1949 og Wien-konventionen om vejtrafik fra 1968.

Men kender du alle kendingsbogstaverne – altså ud over “DK” for Danmark, “D” for Tyskland (Deutschland) og “S” for Sverige?

Klik på billedet over denne artikel og tag testen med ti kendingsbogstaver/lande, som du garanteret ikke kan gætte.

(Kilde: Wikipedia.org)

Powered by Labrador CMS