Du kan snart ikke snyde med dette i supermarkedet
Ny funktion skal gøre det umuligt at snyde.
Spørgsmålet “Må jeg se id?” kan snart være fortid i danske supermarkeder og kiosker. Nets samarbejder nemlig med detailhandlerne om at gøre det muligt for butikkerne at tjekke alder, når en kunde bruger betalingskort, bekræfter pressechef hos Nets Søren Winge over for Ritzau.
– Vi ser på, om man kan få data fra bankerne, der gør det muligt at validere alder i forbindelse med køb af forskellige varegrupper, siger Søren Winge.
Sidste år foretog organisationen Alkohol & Samfund en stikprøve, der viste, at 10 ud af 11 kiosker og supermarkeder solgte alkohol til 13-årige. Den problematik håber Nets og detailhandlerne på at løse.
– Ønsket har været, at man kan lave mere automatiske kontroller, så man ikke skal have id-kortet frem, hver gang man skal vurdere, om man kan købe forskellige varegrupper, herunder spiritus og tobak, siger Søren Winge.
Detailbutikkerne jubler
Hos de største spillere på markedet, vækker idéen glæde. Hos Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd er man nemlig begejstrede for tanken om automatisk alderskontrol.
– Det lyder bestemt interessant, for det er en fælles brancheproblematik, så vi er bestemt ikke afvisende, siger Kasper Reggelsen, som er presseansvarlig i Salling Group.
Lars Aastrup, som er analysechef i Coop, ser også positivt på projektet.
– Det vil lette arbejdsgangen i kassen, hvis man ved betaling med kort kan se, om kunden er over 16 eller 18 år. Hvis det politisk besluttes, hvilke oplysninger der skal deles automatisk, og det teknisk kan lade sig gøre, så har vi intet problem med det, siger han.
Inden sommer
Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK) har været med til at udvikle løsningen sammen med Nets. Vicedirektøren i DSK, Claus Bøgelund Nielsen, håber på en tidsplan inden sommerferien.
Det vil Nets dog ikke love.
– Det er noget, der er i proces. Det er svært at sige, hvornår det er klar, men vi vil gerne være med til at løse det, siger Søren Winge.
Hvordan fungerer det?
I Danmark skal man være 18 år for at købe stærk spiritus og tobak, og det er ulovligt for butikkerne at sælge til mindreårige. Det er muligt at eje et betalingskort helt ned fra syvårsalderen.
Indtil nu har samarbejdet brygget på forskellige modeller for, hvordan valideringen konkret skal foregå. Kundens fødselsdato skal ikke være trykt på kortet, og det skal ikke kunne aflæses specifikt. DSK forestiller sig en form for ja/nej-validering.
Eksemplificeret: Hvis butikken scanner en vare med aldersgrænse på 18 år, så skal kunden ikke kunne betale, medmindre der er overensstemmelse mellem betalingskort og kassesystem – og alder.
Usikkerhederne
Det er stadig uvist, hvordan man skal sikre, at vedkommende, der betaler med kortet, også er indehaver af det. Lidt som i gamle dage, hvor unge byttede sygesikringskort og løj om sin egen alder.
– Hvis folk vil snyde, så finder de ud af det, men normalt er folk ømme om deres (betalings, red)kort, særligt de kontaktløse, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Nets har et mere simpelt svar til det.
– Hvis du deler dit betalingskort med andre, så har du begået ulovlighed, for at videregive sit kort er ikke tilladt. Det samme vil du kunne gøre med legitimation principielt, siger Søren Winge.