Du kan få dusøren på tre millioner hvis du kan genkende denne stige

Politiet i Nordsjællands håber på, at borgerne kan hjælpe med opklaringen af et spektakulært tyveri

Offentliggjort Sidst opdateret

Flere stykker danmarkshistorie blev natten til lørdag 8. september stjålet fra en villa i Gentofte nord for København. Ejeren af sølvskatten har udlovet en dusør på tre millioner kroner til den eller de personer, som kan bringe sølvtøjet hjem. Sølvtøjet i sig selv er ‘adskillige millioner kroner værd’.

I den forbindelse efterlyser politiet nu borgere, der kan genkende en stige.

(Stigen kan du se i galleriet over artiklen – hvor du også kan se billeder af de stjålne genstande).

Det oplyser Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Indbruddet blev begået via husets førstesal, hvor en eller flere indbrudstyve tiltvang sig adgang ved hjælp af en stige. Stigen stammer ikke fra boligen, hvor indbruddet blev begået, ligesom den heller ikke hører hjemme ved de nærmeste naboer, og Nordsjællands Politi fremlyser nu derfor stigen offentligt i håb om, at nogen ligger inden med information om den.

– Stigen kan vise sig at være et vigtigt spor i sagen, da den potentielt kan hjælpe os med at fastlægge, hvilken rute gerningsmændene har benyttet den pågældende nat. Derfor vil vi meget gerne høre fra stigens ejer eller andre, der ved noget om den, fortæller politikommissær Henrik Sejer fra Nordsjællands Politi.

Stige med karakteristiske pletter

Stigen er en såkaldt multistige, som måler 160 centimeter i sammenklappet tilstand. Nordsjællands Politi henleder især opmærksomheden til de tre karakteristiske pletter med maling på stigens ene side, som kan være med til at hjælpe til, at nogen husker stigen.

– Jeg håber på, at nogen kan genkende stigen og dermed bidrage til yderligere fremgang i sagen. Desuden vil vi selvfølgelig også gerne returnere stigen til den rette ejer, når vi er færdige med vores tekniske undersøgelser af den, lyder det fra Henrik Sejer.

Håber på henvendelser

Ejeren af sølvtøjet har efter indbruddet udlovet en dusør på tre millioner kroner til den, der kan bringe det stjålne sølvtøj tilbage til ejeren, men det er endnu for tidligt at sige, om information om stigen udløser dusøren.

– Det er ikke muligt for mig at sige, om man får del i dusøren, hvis information om stigen viser sig at lede os på sporet af sølvtøjet, men jeg håber, at folk vil kontakte os alligevel, slutter Henrik Sejer.

Sådan skete det

I løbet af nattens mulm og mørke brød indbrudstyve ind og slap afsted med unikke sølvgenstande, der på auktioner ville indbringe cirka otte til ti millioner kroner.

Sølvskatten, der dækker over blandt andet særegne sølvfade, lysestager og suppeterriner, stammer fra 1600- og 1700-tallet. De er beskyttet af den danske kulturarv.

– Det er en privat sølvsamler, som har samlet kunstskatten, siger Henrik Sejer, der er politiinspektør ved Nordsjællands Politi.

Beboerne var hjemme

Dansk kulturarv dækker over en række kulturelle elementer, som er særligt udvalgt, da de minder os om fortiden.

Mens millionkuppet blev begået, lå villaens beboere og sov trygt. De hørte intet til de uindbudte gæster, som slæbte afsted med genstandene med en sølvvægt på cirka 35 kilo.

Det var et “meget professionelt udført tyveri”, vurderer Henrik Sejer.

– Det er ikke en tilfældig tyveknægt, der har hentet det her. Det er mit klare indtryk, at man har vidst, hvad man gik efter.

– Man har skaffet sig adgang ved at gå ind i haven til huset, og med en stige er man kommet op til første sal, hvor man har brudt en dør op. Så har man omgået alarmen, så man kunne komme ind og stjæle de her sølvgenstande, siger han.

Gik efter udvalgte objekter

Tyvene har ikke taget rub og stub i huset. De er derimod gået efter udvalgte og ret specielle sølvgenstande, mens andre kunstgenstande er blevet efterladt i villaen.

Politiet kan ikke oplyse, hvor meget der præcis er stjålet, men der er tale om 35 såkaldte numre. Et nummer kan dække over eksempelvis to lysestager.

Der er eksportforbud på en del af sølvet, hvilket betyder, at man på grund af dets store historiske værdi skal søge om tilladelse, hvis det skal eksporteres til udlandet.

Dusør på tre millioner udloves

Ejeren af de stjålne genstande har altså udlovet en dusør på tre millioner kroner i håb om at få sin samling tilbage.

– Den forurettedes håb er, at dusøren lokker nogen fra det kriminelle miljø til at bringe tingene tilbage, fordi dusøren overstiger sølvets værdi.

Tyveriet skete mellem klokken 23 fredag aften og klokken 06 lørdag morgen.

Kunstskatten kan ikke sælges på det åbne marked, da alle tingene er efterlyst, oplyser politiinspektøren.

Hvis du ligger inde med viden om stigen, kan du kontakte Nordsjællands Politi på telefonnummer 114.

Powered by Labrador CMS