Du kan blive alvorligt syg: Disse grøntsager og bær skal altid koges
En række bestemte grøntsager og bær skal altid koges, før man bruger dem.

Skal man koge frosne hindbær?
Det vil Fødevarestyrelsen have alle danskere til at kende svaret på. Du kan nemlig blive alvorligt syg, hvis du ikke skyller eller ligefrem koger grøntsager og frugt, før du spiser det. Det advarer Fødevarestyrelsen om.
Styrelsen beskriver det som et stigende problem, at danskere bliver syge af at have spist frugt og grønt. Det er især importeret frugt og grønt, der volder problemer.
Derfor har styrelsen en række råd, der skal få danskerne til at blive bedre til at skylle og i visse tilfælde koge frugt og grønt inden brug.
– Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sygdomsudbrud dokumenterer, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvordan de skal håndtere fødevarerne, forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsens kontor for mikrobiologisk fødevaresikkerhed Annette Perge på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan man som forbruger ikke selv vurdere, om der er smitterisiko fra frugt og grønt.
– Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem, skriver styrelsen.
Skal man koge frosne hindbær?
En af de varer, der flere gange har været årsag til smitte, er frosne hindbær fra udlandet. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid sørger for, at frosne hindbær bliver kogt i mindst et minut, før man bruger dem.
Men det er langt fra kun frosne hindbær, der er i risikogruppen. I galleriet ovenfor kan du se en gennemgang af de grøntsager og frugt, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid koger, før man spiser dem.
Udbrud af hepatitis A
En af de sygdomme, man risikerer at pådrage sig, hvis man ikke får skyllet og eventuelt kogt sine fødevarer efter rådene, er hepatitis A. Så sent som onsdag den 23. maj oplyste Statens Serum Institut, at der var konstatereret et udbrud af hepatits A i Danmark og en række andre EU-lande. Årsagen til udbruddet er endnu ikke fundet, men man mistænker, at det skyldes en fødevare, der er blevet distribueret i flere lande.
Tidligere på året var der et andet udbrud af sygdommen.Her var smittekilden dadler, der var importeret fra Marokko.