Du fylder din koldskål med sukker og fedt
Uanset om du drysser koldskålen med kammerjunkere eller tvebakker, er det ikke noget sundt mellemmåltid, men en dessert.
Kølig koldskål med sprøde kammerjunkere virker som en let, lille snack på en varm sommerdag.
Men der er altså tale om en dessert, hvor både sukker- og fedtniveauet sagtens kan snige sig op, påpeger Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk.
– Den største kaloriebombe er kammerjunkerne ovenpå. Der er meget fedt i, og det er ikke af den bedste slags. Der er ofte palmeolie i, og der er ikke fibre i, så man kan godt komme til at spise rigtig meget, siger hun og tilføjer:
– Der er nogle alternativer på markedet med fuldkorn og fibre, men de er ikke meget sundere, og man ryger måske også over i en helt anden smag.
Kammerjunkere ligger i kategorien “Kiks og småkager” i DTU Fødevareinstituttets database over næringsindhold for fødevarer. Og det er et vink med en vognstang om, at du skal betragte dem som søde sukkerkager.
– Kammerjunkere er som at drysse småkager på. De kan aldrig blive sunde. siger Sisse Fagt, som er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.
– Man kan godt vælge dem med fuldkorn eller en light-udgave, men jeg vil hellere sige, at man skal spise rigtige kammerjunkere og nyde dem – og så spise det lidt sjældnere, siger hun.
Du kan også erstatte kammerjunkerne med eksempelvis mysli, men der er sukkerindholdet ofte også højt, og det bliver stadig en kalorierig omgang.
En anden klassisk topping er tvebakker. Det er dog heller ikke er et helsealternativ.
– Tvebakker indeholder lidt mindre fedt og sukker og lidt mere kostfibre end kammerjunkere, men de er stadig ikke et decideret sundt valg, siger Camilla Udsen.
Hendes bedste bud på et sundere alternativ er at lave en slags knækbrød ud af havregrød, som man bager i ovnen.
– Det er et meget fint produkt, som klart er bedre end kammerjunkere, siger Camilla Udsen.
Sisse Fagt pointerer, at hverken kammerjunkere eller tvebakker vejer ret mange gram, og derfor bliver forskellene i næringsindholdet meget små, når man kigger på den enkelte tallerken.
– Så spis det, du godt kan lide. Men du skal se det som en dessert og ikke spise det dag ind og dag ud, råder hun.