Du er ikke blevet skør: Varmen gør os rasende
Hos videnskaben er man sikre på, at meget varmt vejr gør noget ved os som mennesker.
Har du haft kortere lunte, mens det har været varmest i Danmark den seneste tid? Har du oplevet, hvordan familie, venner, kolleger og resten af verden har været lidt kortere for hovedet end normalt?
Hvis du føler, at det varme vejr gør dig gnaven, deprimeret eller direkte sur, er du ikke alene, og det er faktisk noget, videnskaben har interesset sig for i et godt stykke tid.
BBC har udgivet en længere artikel, der dykker ned i forholdet mellem varmt vejr og vrede mennesker, og selvom der er meget, man endnu ikke ved, så er der efterhånden også en hel del, man kan sige noget fornuftigt om.
Mere vold og mere kriminalitet
Over en otte år lang periode har man i Storbritannien målt, at der bliver begået procentvis mere vold, når der er 20 grader varmt, end når der er 10 grader varmt.
I Mexico bliver der begået mere organiseret kriminalitet, når det er varmt, og i Sydafrika stiger antallet af begåede drab med temperaturen.
BBC henviser også til et studie udført af forskere, hvor de så på vold over en 89 år lang periode (fra 1791 til 1880), og her kunne man konstatere, at langt de fleste voldstilfælde foregik i sommerperioderne, uanset hvorhen i verden, de kiggede. I Europa var der mest vold i Juli. I Sydamerika var det i Januar.
Ser man på selvmordsraten, tegner der sig igen et mønster. BBC henviser til et studie af 1.320.148 selvmord fordelt over 12 forskellige lande, der viste, at risikoen for selvmord steg i takt med temperaturen.
Forklaring søges
Hvor der er studier nok, der viser en sammenhæng mellem varmen og menneskers humør, er det noget andet, når det kommer til forklaringerne herpå. Det er stadig et emne, der forskes en hel del i, men varmen i sig selv er formentlig en del af forklaringen.
BBC skriver, at der er flere ting, der peger på, at varmen gør noget helt konkret ved menneskers humør. Vi bliver mere sure, mere stressede og mindre glade.
Ingen kan dog endnu med sikkerhed sige præcist, hvorfor varmen påvirker os mennesker så meget, som den gør.
BBC har talt med Trevor Harley, professor i psykologi, om emnet, og han siger, at andre faktorer også kan forklare, hvorfor selvmordsraten eksempelvis stiger i takt med temperaturen.
– De stiger, når det bliver varmere, og når folk får flere muligheder for at begå selvmord, fordi de er mere udenfor, siger Trevor Harley, der understreger, at det ikke er det eneste, der kan forklare antallet af selvmord over en given periode.
– Rusland har en af verdens højeste selvmordsrater, og det har formentlig noget at gøre med mængden af alkohol, de indtager, og ikke vejret, siger Trevor Harley.
Trevor Harley siger i øvrigt også, at der er en grænse for, hvor meget mere voldelige, vi bliver af højere temperaturer, da det godt kan blive så varmt, at folk slet og ret ikke orker at flytte sig ud af stedet, eller slås.
Det bliver varmere
Hvor det dermed er sikkert, at varmen gør noget ved os, og at vi kollektivt har kortere lunte midt i en hedebølge, kan man altså endnu ikke sige med sikkerhed, hvorfor.
BBC skriver, at fremtiden under alle omstændigheder tegner sig usikker for menneskeheden, siden temperaturen på vores planet stiger, og derfor frygter videnskaben også, at mængden af vold i dele af verden med høje temperaturer kommer til at stige i fremtiden.