Du betaler regningen: Skunk-produktion malker el-værkerne

Et godt samarbejde mellem politiet og el-selskaberne gør det muligt at finde og afsløre for eksempel skunk-produktioner

Offentliggjort Sidst opdateret

Et unaturligt højt strømforbrug får el-selskabet til at løfte øjenbrynene. Det fortæller politiassistent Kim Laursen ved Fyns Politi til Newsbreak.dk.

Netop et unaturligt højt strømforbrug førte i sidste uge politiet til et skunk-laboratorium syd for Odense, hvor en stor lade blev brugt til skunk-produktion.

– Elværket har konstateret et unormalt højt forbrug, fortæller Kim Laursen, som tilføjer, at der også er ført el uden om måleren. Ifølge politiassistenten har politiet et godt samarbejde med el-selskaberne, som efterhånden har ret god erfaring med at spotte den slags abnormaliteter.

– De kan også genkende steder, der er velegnede til den slags, siger Kim Laursen.

Andre gange er det politiet, der modtager et tip og kontakter derefter el-selskaberne, som kan måle strømforbruget i et område.

Hr. og fru Danmark betaler

Udover den åbenlyse forbrydelse i at dyrke skunk, er det høje el-forbrug også et problem for den helt almindelige dansker. Når kriminelle bruger strømmen uden at betale for det, ender regningen nemlig hos alle andre:

– Hr. og fru Danmark betaler el-regningen, siger Kim Laursen.

El-selskaberne er nemlig nødt til at hæve den generelle pris for strøm for at kompensere for de manglende betalinger. Kim Laursen fortæller om en tidligere episode, hvor man opdagede en ledning i et skur.

– Et sted graver man ned i jorden, cirka halvanden meter, og så var der splejset en ny ledning på kablet. Der var ikke noget at se udefra.

Et stort tab

På den måde kan de kriminelle altså både dyrke ulovlige stoffer og snyde danskerne over en bred kam ved at stjæle strøm. Dette nikker man genkendende ved hos Energi Fyn.

– Vi følger om vores målere måler korrekt. Vi laver et udtræk og ser, om alt er normalt, siger chef for installation og måleteknik ved Energi Fyn, Stig Bøgelund, til Newsbreak.dk.

– Hvis vi opdager et højt forbrug eller lavt, tjekker vi, om der er fejl.

I tilfældet på Sydfyn var der rent faktisk en fejl i installationen, en ulovlig installation – og så var der også en skunkproduktion.

Strøm-tyveri er desværre forholdsvis udbredt, fortæller Stig Bøgelund. Mellem 50 og 100 tilfælde om året. Heraf var de tre tilfælde en skunkproduktion.

– Det er et stort tab, vi lider, når der bliver stjålet strøm, siger Stig Bøgelund som også fortæller om samarbejde med politiet i disse sager. Det handler meget om fakta og data – dokumenter, som netselskabet ligger inde med, der kan hjælpe politiet i en eventuel retssag.

Skunk og strøm

Skunk er en forældet hamp-plante, som dyrkes indendørs. Det kræver varme og lys, som sætter el-forbruget i vejret. Ifølge Kim Laursen bruger man ofte varmekanoner, som kører på el, og som har lave etablerings-omkostninger for dyrkerne.

Produktionstiden på skunk er nogle måneder.

Planterne bliver typisk mellem 50 og 75 centimeter høje, og det er topskuddene, der derefter bliver til det, man kender som skunk.

Powered by Labrador CMS